Серед найбільш контраверсійних обіцянок - бунтівні райони зможуть впливати на призначення прокурорів і суддів, формувати загони народної міліції та, ігноруючи думку центральної влади, напряму співпрацювати з Росією. За законом, 7 грудня на Донбасі мають відбутись місцеві вибори.

Це фактична здача Донбасу - читали поміж рядків цей закон частина депутатів, котрі не підтримали його. Нардепи “Батьківщини” та “Свободи” навіть демонстративно підняли свої картки для голосування і знімали відео, як доказ чогось нечистого.

Табло, на якому завжди видно результати голосування - темне. Скільки ж насправді проголосувало обранців - не знає ніхто.

Перекреслено захист української мови. Там взагалі жодного слова немає про захист україномовного населення на цій окупованій території. Чітко не визначені межі, по яких має проходити оця лінія. Там пише лишень - Донецька і Луганська області, не визначивши конкретних районів, конкретних населених пунктів. Ну і те, що ми з вами тепер українці зі своєї кишені будемо фінансувати те, що відбувається зараз на сході України, - заявив лідер фракції "Свобода" Олег Тягнибок.

Закони про особливий статус та амністію - частина мирного плану

Закони, до яких більше питань, ніж відповідей - пішли від Президента. Вочевидь, він знає що робить. Принаймні в цьому запевняє Ірина Геращенко.

Очевидно в цій ситуації Україна хоче перемоги. Але Україна хоче перемоги не шляхом ціни, якій немає ціни. А шляхом збереження життів наших хлопців, військових, цивільних. Ключове - збереження нашого суверенітету територіальної цілісності і тому мирні політичні переговори - це є єдиний тут шлях, - так пояснила нові закони уповноважена Президента з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко.

Мир потрібен, бо економіка не витримає війни, - прем'єр

Особливий статус Донбасу - це вибір між поганим і дуже поганим. Такої думки прем'єр Арсеній Яценюк. Людина, яка відповідає за цифри державного значення резюмує коротко: один день війни коштує 80 мільйонів гривень - економіка України в такому режимі довго не витримає.

Ще раз підкреслюю - мир потрібен, але все треба прораховувати на декілька кроків уперед. Росія точно не збирається подарувати нам ні мир, ні стабільність. Тому я прошу міністра оборони та міністра внутрішніх справ – бути в стані повної бойової готовності, - сказав прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Як працюватиме написане на папері - питаємо експертів - вони розводять руками. У законі навіть не прописано, на які саме райони поширюється дія його норм.

Що таке особи - учасники подій на території Донецької і Луганської областей. Це та дефініція, що вживається в законі. От ви можете зрозуміти і пояснити, хто такі особи учасники подій в Донецькій і Луганській областях? Яких подій, в який час?, - питає керівник Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

Експерти не розуміють, як ухвалення законів про особливий статус в окремих районах Донбасу зможе припинити вогонь на сході України.

Під АП відбулась акція протесту

Не підписувати закон, який фактично перетворює Донбас на сіру територію - вимога сотень людей, що прийшли під стіни Адміністрації Президента.

Комбати добровольчих батальйонів незгодні із амністією бойовиків

Командири добровольчих батальйонів, що вирішили йти у політику, переконують - перемир'я потрібне як повітря. Однак, все ж не можуть погодитись з усіма пунктами закону.

У ВР зареєстрували законопроект про скасування "особливого статусу"

У парламенті вже зареєстровані законопроекти, які можуть скасувати особливий статус Донбасу та амністію бойовикам, однак навряд чи під силу депутатам їх проголосувати.