"Нова професія з'явилася на Україну, це "ЕСЕМ-менеджер", тобто менеджери з розкручування сайтів у соціальних мережах. Далі комерційні директори, теж не втрачають свій рейтинг, також офіс-менеджери, секретарі. Ну ось щодо офіс-менеджерів і секретарів трошечки знизилась вимога. Тобто вже не потрібні знання англійської мови, а більше потрібно знання бізнес-етикету, і швидко і якісно входити в інформацію", - розповіла партнер компанії по підбору персоналу Людмила Петрученко.

Соціальні професії цього року не затребувані

Найменшим попитом цього року користуватимуться працівники соціальної сфери: лікарі, вчителі, вихователі. Також в тінь відійдуть журналісти, менеджери з продажу товарів та послуг та економісти.

"Справа в тому, що цей рік виборів, а під час виборів держава, як правило посилює тиск на економічних суб’єктів, що зменшує їх можливості щодо інвестування в створення нових робочих місць. До того ж, крім витрат держави, на вибори очікуються суттєві виплати по зовнішніх зобов’язаннях України, нестабільна ситуація в світі. Кажуть про другу хвилю кризи", - пояснив експерт з ринку праці Володимир Петренко.

Вибори та криза не залишать програмістів без роботи

За прогнозами експертів, вибори та можлива криза не зачеплять лише програмістів. Більше того, попит на представників цієї професії залишатиметься високим протягом наступних 5-6-ти років.

"Безпосередньо для цього потрібен математичний склад розуму, аналітичний склад мислення. Тобто, ну для цієї професії краще всього підходить або там програмісти, які мають спеціальність програміст, безпосередньо вузи закінчували, або математики. Тобто, які займалися фундаментальної математикою, для них це теж власне досить просто. Звичайно бувають винятки, буває, коли фахівці перепрофільовуються", - каже директор фірми у сфері IT-технологій Константин Новофастовский.

При чому, як показує практика, такі "виключення" стають найфахофішими спеціалістами. Відомий в своїх колах столичний програміст Іван Живаєв, маючи економічну освіту, засвоїв програмування за рік.

Знаючи мову програмування, проблем з роботою не виникне

Сьогодні попит на програмістів в середньому у 2з половиною рази перевищує пропозицію. При чому, навіть якщо ви просто вивчили 1-2 мови програмування і не маєте досвіду роботи, проблем із працевлаштуванням у вас не буде.