Зокрема, 22 січня Днем соборності і свободи України, визнавши такими, що втратили силу інші укази про святкування Дня соборності, а також указ від 19 листопада 2005 року про День свободи, підписаний попереднім президентом Віктором Ющенко.

"Соборність української держави — одвічна мрія, якою марив народ протягом всієї історії боротьби за незалежну Україну. Лише соборна, незалежна і вільна Україна може увійти до спільноти процвітаючих країн як рівноправний партнер і перспективний лідер центрально-східного регіону Європи. Саме тому значення свободи як невід’ємна складова незалежної України набуває особливого змісту і стає нерозривно пов’язаним з соборністю наших земель. Це тим більш є важливим фактом зараз, коли час від часу з різних боків політики-радикали кидають гасла про можливе від’єднання того чи іншого регіону від соборного тіла матері Україні", — пояснює прес-служба Президента підписання нового указу.

У кожному місті, селі та селищі Україні щорічно 22 січня будуть проводитися урочистості за участю керівників держави, народних депутатів, представників центральних і місцевих органів влади, релігійних організацій, дипломатичного корпусу, громадськості. Своїм указом президент також встановив День сім’ї в Україні, який відзначатиметься щорічно 8 липня. День флоту України святкуватиметься щорічно в останню неділю липня. Всеукраїнський день працівників культури і майстрів народного мистецтва відзначатиметься у третю неділю травня.