Сергій Бубка: коротка біографія

Найтитулованіший український спортсмен Сергій Бубка народився 4 грудня 1963 року в Луганську. Він є шестиразовим чемпіоном світу у стрибках із жердиною, переможцем безлічі змагань, організованих Міжнародною асоціацією легкоатлетичних федерацій, національним та європейським чемпіоном. За визначні спортивні досягнення, особисті заслуги у піднесенні міжнародного авторитету України 4 лютого 2001 року Сергію Бубці присвоєно звання Героя України.

Читайте також: Збірна України з легкої атлетики повернулася після чемпіонату Європи-2018

Як розпочалась спортивна кар'єра

Друг Сергія привів його на тренування зі стрибків з жердиною, і той захопився цим видом спорту, а тренер Віталій Петров побачив у Бубці талант. У 1978 році переїжджає в Донецьк разом з тренером. У 1983 році завоював перше золото на чемпіонаті світу в Гельсінкі і став заслуженим майстром спорту. У 1984 році встановлює свій перший світовий рекорд – у Братиславі стрибає на висоту 585 див. а у липні 1985 року в Парижі йому підкорилась висота у 6 метрів.

До найголовніших досягнень варто зарахувати:

  • Олімпійський чемпіон 1988 рік (Сеул)
  • Чемпіон світу 1983 рік (Гельсінкі), 1987 рік (Рим), 1991 рік (Токіо), 1993 рік (Штутгарт), 1995 рік (Ґетеборг), 1997 рік (Афіни)
  • Чемпіон світу у приміщенні 1985 рік (Париж), 1987 рік (Індіанаполіс), 1991 рік (Севілья), 1995 рік (Барселона)
  • Переможець змагань на Кубку світу 1985 року, чемпіон Європи 1986 року
  • Переможець змагань на Кубку Європи 1985 рік
  • Чемпіон Європи в приміщенні 1985 рік
  • Переможець гран-прі IAAF у стрибках з жердиною, переможець гран-прі IAAF серед усіх видів 1991 рік, 1993 рік
  • Чемпіон СРСР 1984 рік

Сергій Бубка завоював 35 світових рекордів. Його рекорди 6 метрів 15 сантиметрів у закритих приміщеннях і 6 метрів 14 сантиметрів у відкритому секторі. Сергій Бубка першим в історії стрибків з жердиною подолав шестиметрову висоту, тому це досягнення жартівливо називали "вічним рекордом".

Рекорд Сергія Бубки до 2014 року вважався недосяжним
Рекорд Сергія Бубки до 2014 року вважався недосяжним

Тому що у 2014 році у Донецьку на легкоатлетичному турнірі француз Рено Лавіллені "перестрибнув" рекорд Бубки на 1 сантиметр .

Читайте також: Француз побив "вічний" рекорд Сергія Бубки

Невдачі на Олімпійських Іграх

А всього за свою спортивну кар'єру вище шести метрів він перелітав 44 рази. Сергій Бубка занесений до Книги рекордів Гіннеса як володар найбільшої кількості світових досягнень. Проте Сергію Бубці не щастило на Олімпійських іграх. Він чотири рази брав участь в Іграх, але золото завоював лише один раз. Цей факт його кар'єри назвали "олімпійським прокляттям".

Пам'ятник ще за життя

Мало хто удостоювався пам'ятника за життя, але Сергій Бубка своїми перемогами цього заслужив. У центрі Донецька в 1999 році встановили бронзовий пам'ятник Сергію Назаровичу. Скульптура спортсмена з жердиною, який готується до стрибка, знаходиться на постаменті символічної висоти – 6,15 метра.

У центрі Донецька встановлено пам'ятник легендарному легкоатлетові
У центрі Донецька встановлено пам'ятник легендарному легкоатлетові

Діяльність Сергія Бубки сьогодні

23 червня 2005 року став президентом Національного олімпійського комітету (НОК) України. Є членом Міжнародного олімпійського комітету з 1999 року, входить до виконкому МОК.

У травні 2002 року Сергія Бубку було обрано народним депутатом України 4-го скликання від блоку "За єдину Україну!". Він займав 12 місце у виборчому списку. У червні 2002 року став членом фракції "Регіони України".

Почесний громадянин Луганська, Донецька та бразильського Ріо-де-Жанейро, де і відбулися Олімпійські ігри 2016.

Скандал через Олімпіаду-2016

Колишній губернатор Ріо-де-Жанейро Сержіу Кабрал заявив, що за підтримку заявки його міста при виборі столиці Олімпійських ігор-2016 почесні члени Міжнародного олімпійського комітету отримали від нього хабаря.

Читайте також: Сергія Бубку звинуватили в отриманні хабаря при виборі столиці Олімпійських ігор

Він сказав, що крім українського переможця Олімпіади-1988 Сергія Бубки, хабар також "був готовий отримати в обмін на голос" і чотириразовий чемпіон Ігор з плавання Олександр Попов з Росії.

Губернатор, який проходить у справі про корупцію та інші фінансові зловживання, стверджує, що він підкупив не менше дев’яти осіб, щоб заручитися перемогою для Ріо-де-Жанейро, і витратив на ці цілі не менше двох мільйонів доларів.

"Скандал" через нібито голосування за допуск Росії на Олімпіаду

15 грудня в мережі поширили інформацію про те, що Сергій Бубка проголосував за допуск Росії на Олімпіаду.

Більше про це: Бубка голосував проти відсторонення Росії від Олімпіади: правда чи ні

Першим серед українських ЗМІ про це повідомило видання "Чемпіон". У своєму матеріалі воно посилається на твіт такого собі Andryulik.

"Поки ви спите в МОК голосували. 23 представники проголосували за підтвердження про заборону приймати Росії участі в Олімпіаді, одна країна це Україна (Сергій Бубка) проти заборони і щоб дозволили деяким спортсменам брати участь під прапором Росії на Олімпіаді", – написав Andryulik (правопис збережено).

Однак це виявилося фейком. Адже Міжнародний олімпійський комітет не організовував ніякого голосування після рішення Всесвітньої антидопінгової Агенції (WADA) 9 грудня, на якому Росію на чотири роки відсторонили від Олімпійських ігор та чемпіонатів світу. МОК ще 9 грудня заявив, що підтримує рішення виконкому Всесвітнього антидопінгового агентства про відсторонення Росії від міжнародних змагань.

Більше про це: WADA відсторонила Росію від Олімпіади 2020 і чемпіонатів світу на 4 роки: що відомо

"Рішення щодо відсторонення російських атлетів було ухвалено на засіданні Виконавчого комітету Всесвітньої антидопінгової агенції 9 грудня в Лозанні. Жодних голосувань щодо рішень WADA в Міжнародному олімпійському комітеті не проводилось. НОК України звертає увагу представників ЗМІ на необхідність перевіряти на правдивість і компетентність матеріали, які поширюються", – йдеться в заяві Національного олімпійського комітету України.