Про це розповіла відомий лікар-дієтолог Оксана Скиталінська на своїй сторінці у Facebook.

За її словами, найчастіше вік впливає на легені і судини: легенева тканина поступово замішується з сполучною, а судини стають менш проникними для кисню і необхідних речовин.

Читайте також: Медики назвали моторошну небезпеку від суші

Відповідно це спричинює хронічне кисневе голодування (гіпоксію) в органах, в яких іде інтенсивний обмін речовин – мозок,серце, печінка та нирки.

Як запевняє Скиталінська, шпинат здатний впоратися з гіпоксію.

Салат із шпинату

Чим корисний шпинат?

• Активує важливий білок HIf-1, який, у свою чергу, активує гени, що не дають клітинам загинути від хронічного кисневого голодування.

• Допомагає відновити у клітині достатню кількість мітохондрій (структури в клітині, які виробляють енергію).

• Дає клітинам певну кількість нітратів, із яких утворюється оксид азоту, що бореться з гіпоксією, підвищуючи проникність судин.

• Має протизапальний ефект, захищає ДНК, клітини мозку, серця, судин і інших тканин від мутацій та старіння.

• Містить коензим Q10, який стимулює вироблення енергії.

• Шпинат багатий на каротиноїди і бетаїн, вітаміни С, Е, які оздоровлюють шкіру, а також корисні для зору;

• Підвищує стійкість до фізичних навантажень;

• Має антиканцерогенну дію.

Як вживати шпинат?

Експерт рекомендує вживати шпинат свіжим, наприклад, у салати, смузі, макарони, омлети тощо.

Також його можна трішки приварити. Наприклад, у супах додавати в кінці варіння, коли виключили вогонь.

Вживайте шпинат свіжим

Однак, людям, у яких виразка, камені в нирках та подагра, слід обмежити вживання шпинату. За словами Скиталінської, у таких випадках допустимо додати у раціон 1-3 листочки шпинату.