Мене не цікавить, заявив він, стан нинішнього законодавства: я знаю, що мені треба робити, і я це роблю всупереч діючому законодавству.

Щодо змін в діючому законодавстві, то, на думку волонтера, там є багато проблем взагалі, але найперше – треба визначити, хто такий волонтер взагалі. Бо без цього визначення взагалі немає куди рухатися. Бо існує дуже багато ситуацій, коли юридично людина не є волонтером, але ризикує своїм життям на передовій і має отримати статус учасника АТО.

Коли ми кажемо про діяльність волонтерів, то варто розуміти, наголошує Тука, що ми працюємо в такому широкому законодавчому полі, що змінами тільки закону про волонтерську діяльність ситуацію не поліпшити. Для кращого вирішення проблем, на його думку, треба змінювати ще багато законодавчих актів, які є суміжними у волонтерській діяльності: таможені закони, закони про дозвіл на ввоз автомобілів тощо.

Виходить, що зараз наші волонтери кожного дня, допомагаючи війську, порушують низку законів,
— запевняє волонтер.

Стосовно сприянню від держави волонтерській діяльності, то, наголосив Тука, здебільшого це є спробою чиновників наздогнати ті, чи інші події. Держава не працює на випередження проблем.

Також волонтер вважає, що схожа проблема існує не тільки з волонтерами, а й у багатьох інших сферах: допомога сім’ям загиблих, компенсації пораненам бійцям та інше.

Тука розповів про правила роботи волонтерів на передовій, бо, за його словами, дуже часто це може превести до трагічних наслідків.

По-перше, треба працювати так, щоб не відволікати бійців. По-друге, існує велика небезпека потрапити в полон, і варто розуміти, що це не тільки ваша проблема, а й проблема суспільства, яке має вас з полону витягати. Тому варто працювати так, щоб не створювати проблем іншим,
— розповів він.

Волонтер наголосив на тому, що потреби бійців перевищують, бо зараз забезпечення армії вже набагато краще. Попри це у волонтерів і у бійців дуже багато питань до Генштабу, а не до Міноборони.

Проблема всієї системи керівних органів, яка існує в нашій країні, і яка заважає робити те, що, як щодня доводять волонтери, робити цілком реально навіть з меншими повноваженнями, у тотальній бюрократизації. У волонтерів перевага, перш за все, в оперативності прийняття рішень,
— переконаний Тука.

Волонтер наголосив на відсутності взаємодії між низовими ланками та тими, хто приймає рішення.