Цей обряд, коли в Страсний Четвер архієрей за образом Христа, який умив ноги своїм учням за Тайною Вечерею, символізує глибоке служіння народові Божому. За традицією, патріарх сідає у крісло, а довкола збирається 12 священиків. Диякони виносять посудину і патріарх розпочинає омивати ноги священнослужителів. Через такий символічний жест відпускаються гріхи людей.

“Нехай цей приклад Господній завжди буде таким нагадуванням кожному християнинові, що у божественній літургії Христос хоче мені і Вам послужити, а відтак Христос дає приклад всякій владі, всякому тому, хто покликаний, послужити спільному благу народу, як повинен він виконувати свій уряд і своє служіння”, - сказав глава УГКЦ Святослав Шевчук.

Цей чин увійшов до богослужбової практики деяких Церков Східної традиції. Сьогодні він здійснюється в окремих єпархіях УГКЦ і нагадує нам про біблійну історію, коли один з учнів-апостолів, яким Христос омивав ноги, в результаті зрадив його.

“Оцей хрестовий жест вчить всіх нас і суспільство, що справжнє керування - це служіння, тому в мене було відчуття, що важко не тільки учням, але й тим, хто провадить, адже суттю впровадження є служіння”, - каже священик УГКЦ Василій Поточняк.

В цей день люди не лише прибирають свої оселі до Пасхи, а й очищуються духовно. Багато прихожан храму ідуть до сповіді та Святого причастя.