На думку фахівців, наразі цей документ економічно вигідний Україні, адже дозволить позбутися певних обмежень у торгівлі зі своїм найбільшим торговим партнером - Росією.

Також він дозволить зберегти за собою ряд стратегічних для вітчизняної промисловості ринків СНД, що стане протекцією для українських товарів в умовах прийдешньої конкуренції на російському ринку після вступу Кремля до СОТ.

“Уряд підрахував, що введення і дію цієї угоди забезпечить зростання ВВП на 2,5% або на 37 млрд. грн. Збільшить щорічні доходи бюджету на 9,4 млрд. грн.”, - вважає екс-міністр економіки України Віктор Суслов.

Разом з тим, політична небезпека від наявних у договорі норм може перекреслити всі ці обіцяні економічні здобутки, вважають аналітики. Адже вільна торгова зона на схід відкриває Україні пряму дорогу до Митного Союзу. А це в підсумку може перешкодити створенню зони вільної торгівлі із Євросоюзом. Остання ж потенційно вигідніша для вітчизняної економіки.

“Обсяг російського ринку - це 1,5 трлн. дол. А європейського - 15 трлн. Якщо навіть гіпотетично уявити, що російський ринок зростатиме з 2012 року по 10% за рік, а європейський ринок лише по 1% за рік, то лише в 2031 році Росія досягне половини від обсягу ринку ЄС”, - виконавчий директор Фонду Блейзера Олег Устенко.

Ще один "підводний камінь" угоди з СНД - перспектива вільного транзиту

Ще один "підводний камінь" угоди з СНД - перспектива вільного транзиту. Теоретично вона відкрила би для України доступ до російської ГТС задля транзиту середньо-азійського газу. Проте в угоді прописано, що трубопровідний транспорт під дію таких правил не підпадає. Для "труби" готуватимуть окрему угоду.

“Це ж не просто так зроблений виняток для трубопровідного транспорту. На практиці навіть якщо буде досягнута окрема угода, без великої компромісної домовленості між Україною та Росією я не бачу можливості того, що Україна буде напряму допущена до транзиту територією Росії”, - зауважує директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

Проте навіть подібна інтеграція - в цілому для України шлях уперед, зауважують економісти

Проте навіть подібна інтеграція - в цілому для України шлях уперед, зауважують економісти. Адже в теорії вона дозволить уникнути повторення торговельних воєн на кшталт сирної, винної, шоколадної і отримати хоча б якісь засоби захисту від претензій головного санітарного лікаря північного сусіда.

Однак, як зауважують фахівці, досвід членства України в СОТ демонструє, що будь-яка економічна інтеграція не позбавлена ризиків.

“Практично, я вважаю, так як і по результатам роботи в СОТ, буде і позитив, і негатив. У перспективі є більше позитиву. Якщо відверто, позитив складає 70-75%. А можливий негатив - 25-30%.”, - прогнозує президент ICC Ukraine Володимир Щелкунов.

Утім, як зазначають експерти, аби отримати користь від створення нової зони вільної торгівлі, слід позбутися ілюзії, що продавати товари в Росію простіше. Будь-яка економічна інтеграція вимагає модернізації виробництва та підвищення якості товарів. Без цього Україна не витримає конкуренції ані на ринку СНД, ані тим паче на ринку ЄС.

Нагадаємо, цього тижня депутати ратифікували Договір про зону вільної торгівлі.