Перевага соціаліста становила більше трьох відсотків. Ще не відсвяткувавши перемогу, Олланд розпочав будувати плани на парламентські вибори, які відбудуться в червні.

"У наступні місяці на нас ще чекає багато роботи. Найперше нам потрібно здобути на парламентських виборах більшість у законодавчому органі", — сказав новообраний Президент Франції Франсуа Олланд

Саркозі втратив довіру
Оглядачі зазначають, що нинішня кампанія фактично стала референдумом довіри чинному Президенту. Французи голосували не стільки за Олланда, скільки проти Саркозі. Останньому закидають підрив економіки, поляризацію суспільства, нехтування інтересами виборців.

Крім того, репутацію Саркозі підмочив скандал із грошима Муамара Каддафі, які чинний Президент нібито отримував ще на попередню передвиборчу кампанію. Ніколя Саркозі відразу ж після оголошення попередніх результатів визнав свою поразку і побажав удачі новому лідеру.

"Я не зміг добитися перемоги наших цінностей. Я повністю беру на себе відповідальність за цю поразку, тому що я — людина, яка не втікає від відповідальності", — сказав Ніколя Саркозі.


Європа сприйняла тріумф соціаліста з острогою
Підставою стали економічні плани Олланда, ефект від яких може зачепити не лише Францію, але й інші країни. Зокрема, європейців хвилюють наміри соціаліста відмовитися від заходів жорсткої економії та переглянути європейський договір про бюджетну дисципліну. Це може спровокувати подальше зростання державної заборгованості, що негативно позначиться на всій Єврозоні.


Перемога Француа Олланда для України
Що ж до впливу зміни влади у Франції на Україну, то окремі експерти називають поразку Ніколя Саркозі поганою новиною для ув’язненої Юлії Тимошенко, якій симпатизував Президент.

"Симетрично, пропорціанально — це непогана новина для Віктора Януковича, оскільки це може служити початком перезавантаження всієї європейської еліти, з яким у Януковича остаточно зіпсувалися відносини", — каже політолог Вадим Карасьов

Водночас, політолог Віктор Небоженко переконаний — покращення відносин між Україною і Францією, а отже, і з Європою — очікувати не варто.

"Незалежно від того, хто прийшов до влади зараз у Франції, в найближчий рік відносини між Францією і Україною не зміняться. І новий Президент буде ще якийсь рік триматися в тому тренді, які були в Європі і буде підтримувати ту ж Німеччину рік”, — сказав Віктор Небоженко

Інавгурація новообраного Президента відбудеться 15-го травня. Франсуа Олланд уже заявив, що не хотів би змінювати паризьку квартиру на Єлисейський палац. Соціаліст каже, що у своєму помешканні почувається набагато вільніше.

До слова, Олланд полюбляє сам робити покупки і часто прогулюється продуктовим фермерським ринком у рідному Тюлі або в Парижі.