Проект "Стіна" будуватимуть у два етапи

Стіну будуватимуть у два етапи, спочатку — на кордоні, який під контролем України. Особливо пильно патрулюватимуть кордон і з моря. На морській ділянці прокладуть єдину систему оптико-електронного спостереження, а також збудують фортифікаційні споруди.

Передбачено, що основними елементами облаштування державного кордону будуть: на суходільній ділянці – це суцільні рови, ширина рову буде не менше чотирьох метрів і глибиною два метри. Також будуть контрольно-слідові смуги, земляні та бетонні рови, рокадні дороги, різноманітні системи оптико-електронного спостереження, вежі, електронно-сигналізаційні комплекси та різноманітні фортифікаційні споруди, які будуть перешкоджати руху транспортних засобів і автомобілів з території Російської Федерації,
— повідомив п
ерший заступник глави Держприкордонслужби Павло Шишолін.

Особливо пильно пантруватимуть кордон і з моря

На морській ділянці прокладуть єдину систему оптико-електронного спостереження, а також збудують фортифікаційні споруди. Завдяки цьому непрохані гості з моря не зможуть висадитись на суходільну ділянку території України. Або ж це буде зробити досить важко. Дірку в стіні лататимуть, коли проженуть сепаратистів і російських найманців. Це другий етап будівництва.

Скільки на це знадобиться грошей, поки точних підрахунків нема. Проте для старту гроші знайдуться,
— запевнив прем'єр-міністр.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк перелічив основне в цьому проекті:

1) це те, що ми будуємо проект “Стіна”, який унеможливить перетинання державного кордону України з боку Російської Федерації;

2) ми забезпечуємо безпеку східних кордонів Європейського Союзу і Європи в цілому і України;

3) ми залучаємо кошти наших європейських партнерів;

4) сам проект – це 100% виключно українські товари і виключно українське виробництво;

5) сюди до цього проекту ми залучимо дуже багато людей, які зможуть працювати, отримувати заробітну плату і таким чином підвищити зайнятість.

Далі проситимуть допомоги у Європи. Бо ця стіна потрібна і їм також.

Стіна мала б бути готовою менш, ніж за 5 років

Яценюк додав, що до цього проекту буде залучено дуже багато людей, які зможуть працювати, отримувати заробітну плату і таким чином підвищити зайнятість.

"Стіна" повинна стати загальнонародною справою українців, котрі хочуть миру своїй державі та своїм сім’ям,
— зазначив прем'єр.

Крім того, додатково потрібно буде облаштувати автомобільні пункти пропуску. Адже 12 міжнародних пунктів — 10 автомобільних і 2 авіаційних в Донецьку і Луганську – знищені повністю. Виконання робіт, планово-проектні роботи доручили Мінінфраструктурі з залученням фахівців Мінрегіону та Міноборони. Згідно з його розрахунками, "Стіна" вздовж кордону має бути готовою менш, ніж за п’ять років.