У коментарі для "Открытой России" Зубов зауважив, що Ялтинська конференція є важливим історичним фактом, але "не всі її учасники однозначні", пише видання Крим.Реалії.

І якщо Рузвельт і Черчилль жодним чином не причетні до масового знищення народів, то третій її учасник — Сталін, як ми знаємо, особисто підписував накази і відповідальний за загибель сотень тисяч людей. Встановлення у Криму пам'ятника цій людині, звичайно ж, дуже поганий знак,
вважає історик.

На думку Зубова, в Росії істотно перекручені поняття добра і зла. Він сумнівається, що у Європі, наприклад, поставили б пам'ятник Мюнхенській конференції 1938 року.

Читайте також: Комуніст Грач поскаржився Путіну на бандформування окупаційної влади Криму

Експерт нагадав, що для багатьох кримчан фігура Сталіна — це страшна фігура.

Нагадаю, що за Сталіна Крим пережив дві депортації депортацію німців у 1941 році і депортацію кримських татар, вірмен, болгар і греків. Тому для корінного населення Криму, в першу чергу для кримських татар, рішення поставити Сталіну пам'ятник — це подвійна образа. Людина, яка винна у трагедії цілого народу, в загибелі, за різними оцінками, від 25 до 30% кримських татар, тепер відлита у бронзі, сидить в Ялті і посміхається у вуса,
— прокоментував історик.

Раніше Андрій Зубов у своїх публікаціях піддавав критиці дії Росії, яка анексувала АР Крим.

Нагадаємо, окупаційна російська влада у Криму офіційно відкрила пам’ятник учасникам укладення Ялтинських угод 1945 року – тодішнім керівникам СРСР, США і Великої Британії Йосипові Сталіну, Франклінові Рузвельту і Вінстонові Черчиллю.