"Я виступаю тут як шаман, як медіум. я створюю те, що в принципі в природі не існує. і коли, рано чи пізно цих биків знайдуть. хто-небудь, через мільйон років. то вони будуть думати, що це такі тварини населяли нашу землю", - скульптор Олег Пінчук.

Початок дивним створінням поклали пластилінові ведмедики та глиняні човники. Тоді, у дитинстві, коли всі мріяли про небо та космонавтику, малий Пінчук засиджувався над своїми першими скульптурами.

"Сусідку свою, бабцю, зліпив, яка дуже хотіла залишитись в історії. Але я був натуралістом, виліпив всі зморшки. Вона дуже з того розчарувалась, і та скульптура, на жаль, пропала", - скульптор Олег Пінчук.

Далі художник відкриває для себе глибини гуцульського орнаменту та пробує себе у роботі з деревом. За поличками та кухонним начинням родичі та друзі стають в чергу. Перші ж гроші Олег Пінчук заробляє, вирізаючи скульптури київських князів до 1500-річчя української столиці. Зранку працює на заводі, а ввечері - засиджується над портретами колег.

"Кожен день ти повинен вранці прокинутися і зробити цю цеглину, покласти її в цю будівлю, яка називається успіх. Коли ти людина відкрита, щира, то твої емоції передаються людям. А коли є такі люди, які вважають: "Я зробив! Я геній, а всі - дурні", то це неправильно, - скульптор Олег Пінчук.

Втім, попри серйозний професійний багаж, одного дня дуже легко від нього відмовляється. Після навчання у Києві та Женеві вже не боїться провокувати. Перший крок як дипломований скульптор Пінчук робить на кінофестивалі "Молодість". З металобрухту збирає одну з перших його нагород.

"Перша публічна поява Олега Пінчука була саме цим призом на "Молодості". Він зробив дуже складну фігуру, вона стала призом. Її так цікаво сприймали", - президент кінофестивалю "Молодість" Андрій Халпахчі.

Паралельно, в уяві скульптора з’являються і перші "фірмові" істоти. Вже дорослий Пінчук згадує дитячий захват від зоологічних музеїв та сміливо поєднує їх з "моветоном" радянських сервантів.

"Слоники, рибки, в які наливали вино – все це трансформував. Почав з цього робити своїх рибок, пташок. Вийшла отака інтелектуальна гра. Те, що вважали поганим, міщанським смаком, я взяв за основу і почав трішки видозмінювати", - скульптор Олег Пінчук.

В якості матеріалу скульптор обирає бронзу, яку вважає більш чуттєвою за дерево чи камінь. Грає з простором, формою. У модернових образах знаходить місце і для близької серцю української архаїки.

"Перша скульптура, яку я побачив - це були херувими, рум’яні ангелочки з крильцями. Тому ці елементи крил - з українського народного мистецтва - вони переходять з однієї роботи до іншої", - скульптор Олег Пінчук.

Зараз Олег Пінчук - один з найпопулярніших скульпторів України. Одні засуджують його за надмірну публічність, інші захоплені його менеджерським талантом. Сам же Пінчук продовжує працювати над собою. З кімнатної скульптури переходить до великих форм. Дарує Києву багатотонну "Жабу" - вартістю 180 тис доларів, мріє про нові масштабні проекти та знову день і ніч невтомно працює, адже саме це - його секрет успіху.