12:21 Для врегулювання ситуації на Донбасі є 13 пунктів.

12:05 Після відведення важкого озброєння сторонами конфлікту на Донбасі буде утворена 50-кілометрова буферна зона.

12:00 За підсумками переговорів Україна повинна відновити контроль на кордоні до кінця 2015 року. Також було досягнуто згоди про швидке звільнення льотчиці Надії Савченко. Також досягнуто домовленості про звільнення всіх заручників протягом 19 днів.

11:41 Порошенко заявив, що переговори в "нормандському форматі" проходили напружено і українській стороні висувалися ультимативні умови.

Це було непросто, і фактично нам виставляли всякі неприйнятні умови, відходи, здачі. Ми не пішли ні на які ультиматуми і чітко проявили позицію, що припинення вогню має відбутися без попередніх умов"
— сказав Порошенко журналістам після завершення засідання саміту "нормандської четвірки.

11:32 Президент України Петро Порошенко заявив, що за підсумками зустрічі в Мінську українські прикордонники повинні відновити контроль на держкордоні до кінця цього року.

11:15 Президент Росії Володимир Путін коротко розповів журналістам, про що ж вдалось домовитись четвірці лідерів.

За його словами, "нормандська четвірка" домовилась про відведення важкого озброєння: для Києва — від фактичної лінії розмежування, для бойовиків — від лінії, зафіксованої мінськими домовленостями.

Путін додав також, що буде проведена конституційна реформа, яка врахує інтереси населення Донбасу.

Крім того, президент РФ домовився з Петром Порошенком, що військові експерти з'ясують стан речей в Дебальцевому.

11.00 Спецпредставник ОБСЄ, учасник Тристоронньої контактної групи Хайді Тальявіні покинула переговори. Вона відмовилася від коментарів пресі.

10:25 Підсумкове комюніке за результатами переговорів "нормандської четвірки" в Мінську озвучать о 12:00. Про це повідомляють журналісти з місця події.

10:03 Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна" до приміщення, де спілкуються лідери чотирьох країн, зайшла спеціальний представник ОБСЄ, учасник Тристоронньої контактної групи Хайді Тальявіні.

09:45 З Палацу Незалежності у Мінську журналісти передають, що "нормандська четвірка" знову продовжила зустріч.

09:11 Кореспондент "Інтерфаксу" повідомив, що кімнату переговорів залишили усі представники "нормандської четвірки".

07:40 За інформацією джерела видання "РИА Новости", документ узгоджено на 80%, і в ньому містяться більше 10 пунктів.

06:30 До журналістів вийшла представник французької делегації, яка заявила, що найближчим часом планується підписання документів главами держав, передає TUT.by. Очікується, що після цього учасники переговорів можуть виступити із заявою.

05:53 "Ще години дві", — Чалий.

05:41 Без кави, мабуть, тяжко.

05:14 На запитання, чи є новини після десяти з гаком годин переговорів, Лавров відповів: "Багато".

04:39 В туалет ходили? З кімнати вийшла Меркель, а за нею Путін. Після цього вони повернулись. У тій же послідовності. Переговори продовжуються.

04:26 Глава МЗС Німеччини Штайнмаєр уже втретє переносить час вильоту в Бразилію.

04:06 Наразі жодних новин. Журналісти відпочивають просто на підлозі.

03:49 Як один із варіантів подальшого розвитку подій :)

03:39 Виявляється, паніку серед журналістів посіяла Меркель.

03:34 Наразі без змін.

03:20 Журналісти знову вишикувалися в очікуванні.

02:46 Почесний караул — теж люди.

02:39 Як повідомив заступник голови АП Валерій Чалий, переговори триватимуть ще 5-6 годин, пішла "боротьба нервів".

Станом на 3-30 (2-30 за київським часом) переговори у Мінську продовжуються. Годин сім працювали командами. Тепер у форматі чотирьох лідерів (без радників). Про подробиці ще зарано. Думаю, що в нас ще роботи годин на 5-6. Як мінімум. Але без домовленості про безумовне припинення вогню, я вважаю, звідси не можна їхати. Пішла "боротьба нервів",
— зазначив Чалий.

02:37 Інформація від TUT.by:

Журналісти спустилися вниз, вишикувалися перед дверима. Там же розмовляють міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей, прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков і помічник президента РФ Владислав Сурков. За інформацією, яка надходить журналістам, переговори "четвірки" ще не закінчилися.

02:08 Журналісти вже не витримують.

02:04 Підсумки переговорів "нормандської четвірки" в Мінську "можуть вплинути на рішення МВФ про новий кредит для України". Про це повідомило ТАСС європейське джерело.

"Мінськ визначить дуже багато чого, включаючи питання кредитної лінії МВФ", — повідомив дипломат. За його словами, для фонду "має вирішальне значення, чи перебуває країна в стані війни".

01:57 У залі для преси помітне пожвавлення. Можливо, варто очікувати якихось заяв. Журналісти з камерами кудись біжать.

01:54 Джерела видання Gordonua.com стверджують, що при обговоренні питання про обмін полоненими російський президент Володимир Путін запропонував не обговорювати можливу видачу Надії Савченко, Олега Сенцова та інших громадян України, які незаконно перебувають на території РФ. Як пояснило джерело, пропозиція Путіна по цьому пункту декларації нібито передбачає, що обміну підлягають тільки полонені, що перебувають на території України.

01:53 Путін не хоче йти на поступки в питанні контролю за кордоном.

01:44 Видання The Telegraph із посиланням на Associated Press опублікувало основні пункти, які обговорюють сторони, пише "Сегодня".

1. Лінія розмежування. Україна наполягає на тому, щоб лінія проходила згідно вересневим домовленостям. Однак Росія вимагає нову лінію, по якій під контролем бойовиків залишаються захоплені ними території.
2. Відкликання з української території солдатів і військової техніки РФ. Росія продовжує стверджувати, що в Україні немає російських солдатів і техніки.
3. Контроль над кордоном. Україна хоче відновити контроль над своїм кордоном повною мірою, проте Росія заявляє, що контроль, принаймні, частковий, повинен залишатися за терористами, які захопили ряд важливих прикордонних постів.
4. Велика автономія регіонів, що перебувають під контролем терористів. Україна запевняє, що може надати цим регіонам широку автономію, але Росія вимагає деяких гарантій, а також — зняття фінансової блокади.

01:33 А у Лаврова вже все не "ліпше, ніж супер", а просто "супер". Відповідаючи на запитання журналістів, як йдуть переговори, міністр сказав: "Супер", передає "РИА Нововсти".

01:09 Як повідомив 24tv.ua з місця подій журналіст Георгій Тихий, Росії не вдається проштовхнути свої умови, і це дратує Путіна. Європейські лідери і Порошенко не хочуть іти на поступки російській стороні. Разом з тим, за словами журналіста, по деяких пунктах домовленості все-таки досягнуті. Доки триватиме зустріч, наразі невідомо, але потрібно враховувати те, що вже сьогодні, 12 лютого, має відбутися Рада глав держав - членів Євросоюзу.

00:39 Учасники зустрічі за підсумками переговорів можуть виступити тільки зі своїми заявами, при цьому не буде сесії запитань-відповідей, передає "Россия 24".

00:26 "3+2". Лідери держав ідуть вечеряти.

00:09 Пан Лавров жартують:

00:05 "Спят усталые журналисты..."

23:55 Учасники переговорів зробили паузу, щоб повечеряти. Після цього перемовини продовжаться.

23:37 Цей стіл може стати справді історичним.

23:30 Twitter-перестрілка:

23:22 У Мінську вже 12 лютого.

23:13 Лавров каже, що документ за підсумками зустрічі підпишуть уже завтра, передає "РИА Новости".

Уже завтра, не сьогодні,
— сказав він.

23:09 Отакої!

23:03 Заступник глави МЗС Росії Григорій Карасін не виключив, що переговори можуть тривати до ранку, пише "КоммерсантЪ".

22:58 "Інтерфакс-Україна": Ніякої конкретики у переговорах наразі немає.

Разом з тим, Сергій Лавров повідомив журналістам, що переговори тривають і "тривають активно". На уточнююче запитання представників ЗМІ, що значить активно, Лавров відповів: "Це краще, ніж супер".

У свою чергу помічник президента РФ Юрій Ушаков, відповідаючи на запитання "Інтерфаксу", заявив, що "переговори йдуть дуже інтенсивно". "Робота йде, поки більше нічого сказати не можу", — зазначив він. Лавров і Ушаков утрималися від відповіді на питання, чи готується за підсумками саміту якийсь документ.

22:48 Учасники зустрічі продовжили переговори у вузькому колі, передає "Інтерфакс-Україна".

22:41 Представник Держдепу США Дженніфер Псакі:

Звичайно, ми підтримуємо сьогоднішні переговори. У нас є ряд принципів. Ми вважаємо, що в основу цих переговорів повинні лягти положення мінського протоколу. Якщо Росія відмовиться від виконання положень мінського протоколу і не докладе зараз дипломатичні зусилля, то міжнародне співтовариство буде дивитися, що робити далі. Ми вважаємо, що основою (домовленостей - "24") має бути вересень. Припинення вогню має бути частиною угоди.

22:32 Сміх без причини — ознака... Ну ви знаєте :)

22:29 Офтоп. Андрій Макаревич:

Мрію, щоб мінські домовленості мали практичну силу.

22:24 Як передає "РИА Новости", контактна група по Україні незабаром повинна погодити і передати на схвалення лідерам "нормандської четвірки" проект документа з врегулювання в Донбасі. Про це заявив посол РФ у Білорусі Олександр Суріков.

22:21 Красномовні міміка й жести російського президента:

22:14 Путін пішов стопами Януковича.

22:10 Фото з переговорів:

22:07 Глава МЗС Білорусі Володимир Макей повідомив, що напрацьований перед зустріччю документ, над підготовкою якого помічники президентів чотирьох країн сиділи напередодні до другої ночі, був переданий на обговорення контактної групи. Зараз його паралельно розглядають як учасники контактної групи, так і на саміті глав держав у "нормандському форматі".

22:03 Путін, як завжди, трохи осторонь:

21:56 Як пише "КоммерсантЪ", за даними джерела в німецькій делегації, сторони обговорюють технічні деталі документа щодо України.

21:54 Представник прес-служби Олександра Лукашенка повідомив, що по закінченню зустрічі глави держав можуть зробити спільну заяву для преси.

21:53 Це той "журналіст", який гавкав на знімальну групу ТСН.

21:50 Журналісти в очікуванні результатів зустрічі:

21:42 Протокольні фото від АП:

21:39 "Громадське" пише, що Порошенко говорив з Генштабом Збройних сил.

21:33 А Бацька ще той жартівник. Володмир Путін намагався посунути стілець, щоб сісти за стіл, але в цей час Олександр Лукашенко міцно тримався за предмет меблів і розмовляв з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, пише "Обозреватель". Посунути стілець Путіну так і не вдалося.

21:24 Як передає TUT.BY, на протокольній зйомці лідери держав не вимовили ні слова.

21:19 Ватажок "ДНР" Денис Пушилін дозволяє собі ставити Україні умови:

Повне і всеосяжне політичне врегулювання конфлікту з Україною можливе тільки в тому випадку, якщо ця країна буде мати позаблоковий статус і буде нейтральна по відношенню до будь-яких військових союзів.

21:13 Порошенко і Меркель:

21:11 Лідери держав перемістились за великий стіл переговорів. Журналістів попросили покинути залу.

21:05 Учасники зустрічі вийшли до журналістів, сфотографувались і піднялись нагору для продовження переговорів.

21:03 Петро Порошенко на запитання TUT.BY, як проходять переговори, нічого не відповів. Але заступник глави АП Валерій Чалий сказав, що "наразі йде робота, і більше коментарів не буде".

20:58 Лідери країн "нормандського формату" за підсумками переговорів в столиці Білорусі підпишуть спільну декларацію, в якій заявлять про необхідність виконання Мінських домовленостей в контексті врегулювання ситуації на Донбасі, повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело, близьке до переговорного процесу.

20:53 Як пише "КоммерсантЪ", Президент України повернувся до кімнати, де проходять переговори.

20:43 За інформацією tut.by, з кабінету, де засідала "четвірка", вийшов Петро Порошенко і попрямував нагору по сходах. Очікується, що обговорення переміститься в інший зал, де все підготовлено для переговорів.

20:40 Повз журналістів пройшов міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров, і коли журналісти запитали у нього, як там справи, відповів: "Та супер!" і попрямував у курилку, пише tut.by.

20:36 Ще трохи фото й відео з Мінська:

20:29 Журналістам, які стоять під дверима залу, де проходять переговори, вдалося побачити через двері, як Президент України і Президент Росії в стороні від інших учасників переговорів емоційно щось обговорювали, передає "Інтерфакс-Україна".

20:25 Переговори продовжилися в розширеному форматі. Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", до лідерів держав приєдналися міністри закордонних справ.

20:22 Ще декілька цікавих світлин з Мінська:

20:20 Посол України в Білорусі Михайло Єжель заявив, що "за підсумками всіх переговорів сьогодні сторони мають намір підписати підсумковий документ", передає "РИА Новости".

20:10 Представник Генсека ООН Стефан Дюжаррік:

Ми дуже сподіваємося на позитивні результати. Ми хочемо бачити припинення бойових дій і досягнення угоди, якій будуть слідувати всі сторони. Ми бачили, як угоди підписувалися і в минулому, але важливо, щоб їх не тільки підписували, але й дотримувалися.

20:09 Інший ракурс:

20:07 Без коментарів:

20:04 Поки тривають переговори, у нас хвилинка гумору.

19:54 Момент рукостискання. Меркель уважно слідкує за реакцією Путіна.

19:47 Кучма теж у Мінську:

19:43 Війна — війною, але дипломатичний етикет ніхто не скасовував.

19:36 Регламент зустрічі — 5 годин. Тобто перемовини закінчаться не раніше 00:30 за Києвом.

19:32 А ось і сама "нормандська четвірка" у повному складі:

19:29 Паралельно з "нормандською четвіркою" в Мінську засідає так звана контактна група. Вже прибули представники терористів — Денис Пушілін і Владислав Дейнего, екс-президент України Леонід Кучма і посол Росії в Києві Михайло Зурабов, який виступає посередником на переговорах групи. Також очікується прибуття спецпредставника голови ОБСЄ Хайді Тальявіні.

19:25 Перемовини розпочались. Обіцяного виходу до преси не буде.