У прес-релізі, оприлюдненому у вівторок, 21 жовтня, підкреслюється, що використання таких озброєнь в густонаселених районах суперечить міжнародним правилам ведення війни, оскільки касетні боєприпаси є зброєю невибіркової дії, їх застосування може бути прирівняне до військового злочину.

У документі наголошується, що в ході тижневого розслідування на сході України HRW зафіксувала факти широкого використання касетних боєприпасів у боях між армією України і проросійськими сепаратистами в більш ніж десяти міських і сільських районах.

Правозахисники наголосили, що хоча в багатьох випадках неможливо встановити, хто саме несе відповідальність за застосування цієї зброї, виявлені докази, що свідчать про те, що армія України нібито використовувала касетні боєприпаси при обстрілі Донецька 2 і 5 жовтня. В результаті одного з обстрілів було вбито швейцарського співробітника Червоного Хреста.

Згідно газеті The New York Times, цілий ряд лікарів, що надавали медичну допомогу постраждалим, також підтвердили, що характер поранень свідчить про те, що вони викликані касетними боєприпасами.

Касетні боєприпаси вражають без розбору величезну територію, часто в розмір футбольного поля. Також касетні боєприпаси не вибухають під час падіння на землю, а залишаються в бойовому стані, що робить їх де-факто мінами.

На сьогоднішній день 114 країн підписали договір, який забороняє використання касетних боєприпасів через їх небезпеку, яку вони несуть цивільним особам. Україна також підписала цей договір.

У свою чергу в АТО заявляють, що українські військові жодного разу під час Антитерористичної операції не використовували касетних бомб

Про це сказав керівник прес-центру АТО Владислав Селезньов.

"Касетні бомби чи снаряди заборонені для використання, тому сили АТО їх не використовують", — наголосив Селезньов.

"І друга позиція — ми не стріляємо по тих місцях, де живе місцеве населення", — додав він.

До слова, попри те, що ніч у Донецьку минула порівняно спокійно, учора ввечері, 20 жовтня, терористи обстріляли Київський район міста.