Про це він розповів в коментарі УНН.

"Слід зазначити, що ст. 16 Закону України "Про державні нагороди України" передбачає, що позбавлення державних нагород може бути проведено Президентом України лише у разі засудження нагородженого за тяжкий злочин за поданням суду", - заявив Батрин.

Однак юрист вважає, що "Вищий адміністративний суд України розпочав практику скасування наказів про присвоєння державних нагород з формальних міркувань (на прикладі скасування указів про присвоєння звання Героя України Шухевичу та Бандері).

"Тому єдиним можливим способом вирішення ситуації може стати звернення до вищезазначеного суду з позовом про визнання указу Віктора Януковича протиправним та його скасування", - наголосив експерт.

Зазначимо, у Міністерстві юстиції запевняють, що укази президента про нагородження предстоятелів православних церков видані на основі та на виконання Конституції.

Нагадаємо, 27 липня Президент України Віктор Янукович нагородив предстоятелів і представників помісних православних церков державними нагородами, зокрема Вселенського Патріарха Варфоломія І нагороджено орденом Свободи, а Патріарха Московського і всієї Русі Кирила - орденом Ярослава Мудрого І ступеня.

Президент Росії Володимир Путін зустрівся з ієрархами Української православної церкви Московського патріархату і також та вручив їм державні нагороди.