Він пояснив, що проект “Південний потік” планують запустити на максимальну потужність. Йдеться про 63 мільярди кубометрів газу щорічно. Відтак, щойно труба, яка йде в обхід України, запрацює, українська газотранспортна система “Газпрому” буде зовсім непотрібна. Таке доручення у середу під час зустрічі з главою “Газпрому” дав Президент Росії Дмитро Медведєв.

“Ми повинні будемо визначити остаточну потужність газопроводу “Південний потік”. Але при прийнятті цього рішення Ви також орієнтувалися на те, що відбувалося на початку цього року. А відбувалося те ж саме, що відбувалося і в попередні роки. Це є для мене достатньою підставою доручити “Газпрому”, при проектуванні і відповідно при прокладанні газопроводу “Південний потік”, орієнтуватися на максимальний об’єм прокачування”, - сказав Президент Росії Дмитро Медведєв.

Росія зробила винною Україну в зірваних поставках газу до Європи. Йдеться про ситуацію на початку року, коли через аномальні морози країни Європи збільшили заявки на відбір блакитного палива, однак так його і не отримали.

Глава “Газпрому” Олексій Міллер пояснив Дмитру Медведєву, що винна в інциденті Україна. Мовляв, саме на її території несанкціоновано відбирали газ. В окремі дні, каже глава “Газпрому”, в Україні залишалось до 40 мільйонів кубометрів блакитного палива.

“Вони брали газу стільки, скільки вважали за потрібне, при цьому вони брали газ, який був призначений європейським споживачам”, - сказав глава "Газпрому" Олексій Міллер.

Відповідь “Нафтогазу” не забарилась: Україна не вилучила жодного кубометру газу, що призначався для країн Європи. А всі проблеми, що виникли - з вини російських партнерів, йдеться у поширеній НАКом заяві.

Водночас, нагадаємо, що під час аномальних морозів в Європі, в українському уряді розпорядились давати газ із власних підземних газосховищ, аби зберігати тиск при подачі блакитного палива у ГТС для Європи.