Він прилетів вчора пізно ввечері у день свого 72 дня народження. Пресі лише помахав з борту рукою. Всі розуміли - у Джозефа Байдена, керівника Сенату США, у пятницю насичений день.

Вранці він зустрівся з прем'єр-міністром. І знову жодних публічних заяв. Згодом з'явилось повідомлення, що віце-президент вітає парафіювання партіями коаліційної угоди. По обіді Байден і Порошенко нарешті вийшли до преси. Президент запевнив – Україна залишається стояти на своїх принципах – припинення вогню, буферна зона і виконання Росією мінських угод.

Від віце-президента США, керівника Сенату і тутешні журналісти і влада очікували ясності: чи надаватиме США допомогу українцям важкою зброєю чи ні? Проте жодним словом візитер про це публічно не обмовився. Натомість привітав з річницею Майдану, пообіцяв консультативно-фінансову підтримку та похвалив українців за хоробрість.

Демократична партія, представником якої є Байден, від початку україно-російського конфлікту вибрала миротворчу риторику .Їх опоненти республіканці навпаки вважають мову рушниць та гармат переконливішою за переговори. 4 листопада республіканці перемогли на проміжних виборах. І в українців з'явилась надія.

Наша співвітчизниця і американський журналіст Мирослава Гонгадзе, котра прилетіла у пулі віце-президента, каже: справа не у співвідношенні демократів і республіканців в Сенаті. Українська влада має чіткіше формулювати свої очікування від влади США.

Третій візит Байдена в Україну закінчився. До відльоту у Стамбул, він відвідав ще круглий стіл на якому обговорювались питання протидії корупції і порадив не затягувати з формуванням уряду.

Нагадаємо, офіс віце-президента США Джозефа Байдена оприлюднив документ, у якому вказав конкретні суми вже виділеної допомоги для України.