Про рішення глави держави, на яке чекали сотні тисяч людей на найбільших площах країни, оголосив віце-президент Омар Сулейман.

”У цей непростий час, який переживає країна, президент Мубарак ухвалив рішення залишити свою посаду і передав владу Вищій раді збройних сил”, - каже віце-президент Єгипту Омар Сулейман.

На приголомшливу новину Єгипет відреагував масовими святкуваннями. Люди вітали один одного з перемогою, фотографувались з прапорами та танками.

”Я - щасливий. Ми цього зовсім не очікували. Єгипет нарешті дочекався цієї події”, - каже мітингувальник Іман Ахед.

Правління Мубарака - це ціла епоха в єгипетській історії, адже він перебував при владі майже три десятиліття. У 1981 році віце-президент Мубарак отримав шанс очолити країну: чільника Єгипту Анвара Садата убили. Для США та Заходу президент Мубарак миттєво став ключовою фігурою у врегулюванні палестинсько-ізраїльського конфлікту.

Популярний на Заході та гостро критикований ісламістами, Мубарак пережив щонайменше 6 замахів на життя. Президент стверджував: лише жорсткою політикою можна побороти ісламістський тероризм. Інструментами Мубарака були переслідування та стеження, знищення інакомислення. Останнім часом від Мубарака почали вимагати демократизації. Кульмінація народного невдоволення припала на кінець січня. 18 днів протестів довели, що вода і камінь точить.

Світові лідери схвалили вчинок президента, який передумав залишатись при владі до вересня. Глава Білого Дому Барак Обама заявив, що Єгипет - уже ніколи не буде колишнім, оскільки народ спрямував свою країну на шлях демократизації.

”Ми стали свідками історично важливої події. Голос єгипетського народу почули. Але це лише початок, перед єгиптянами - багато завдань, які треба вирішувати конструктивно та мирно, у дусі національної єдності”, - каже Президент США Барак Обама.

Позитивно відставку Мубарака оцінили й у Євросоюзі. Брюссель висловив готовність допомогти Єгипту у цей непростий час.

”Ми покладаємо великі надії на тих, хто очолюватиме Єгипет у перехідний період. Європейський союз завжди готовий запропонувати свою підтримку. У нас є великий досвід побудови демократії, єгиптянам це стане у нагоді”, - каже верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон.

У бочці меду, як годиться, не без ложки дьогтю. Мубарак передав владу Вищій раді збройних сил, а отже військовим, а не цивільним особам, як цього вимагав народ. Нова керівна верхівка заявила, що виступить гарантом проведення реформ і скасує надзвичайний стан. Тимчасова влада закликала туристів повернутися до Єгипетських курортів. Адже - переконують військові - вони гарантуватимуть, що безпеці іноземців ніщо не загрожуватиме.

Проте така форма передачі влади суперечить конституції, згідно з якою, очолити державу повинні були не генерали, а спікер парламенту. Експерти зазначають, що ситуація в Єгипті дуже нагадує військовий переворот.

В будь-якому разі, люди, які понад два тижні стояли на вулицях, тепер з нетерпінням очікують президентських виборів. Одним з головних претендентів на найвищу у державі посаду називають Омара Сулеймана - фігуру, добре відому на Заході. Кандидатура Сулеймана також цілком влаштовує й Ізраїль, де уважно слідкували за революційною епопеєю у Єгипті. Вже відомо, що ні імені Хосні Мубарака, ні його сина - Гамаля у виборчих бюлетенях не буде.