Головною ж інтригою залишається - потрапить туди він з першого туру, чи доведеться і вдруге запросити росіян на виборчі дільниці.

Російський тандем “Путін плюс Медведєв” доволі довго не розповідав, хто ж представлятиме владу на виборах. І врешті чинний Президент запропонував балотуватися прем’єру Путіну. Медведєву, за домовленостями, дістанеться прем’єрське крісло.

У цьогорічних виборах участь братиме 5 кандидатів. Окрім Путіна, це ветерани передвиборних баталій лідер ЛДРП Володимир Жириновський та комуніст Геннадій Зюганов. З новачків - мільярдер і “темна конячка” Михайло Прохоров та лідер “Справедливої Росії” Сергій Миронов.

На відміну від попередніх, росіяни вперше обиратимуть президента на 6 років.

Тривалість каденції в історії виборів президента Росії змінювалася двічі. У 1991 році президентський термін складав 5 років. Крісло глави новоствореної Російської Федерації посів Борис Єльцин. Перемога далася йому відносно легко - на той час реформатора та критика комуністів підтримали 57% росіян.

У 1993-му термін перебування президента при владі скоротили до 4-х років. Наступні вибори в 1996-му - для Єльцина виявилися вкрай важкими. Серйозну конкуренцію йому склав комуніст Геннадій Зюганов. Аби визначити переможця, знадобилося два тури. Це був перший і наразі єдиний випадок в російській історії.

Єльцин для перемоги задіяв усі доступні засоби. Родзинкою яких став незграбний шейк перед повним стадіоном виборців. Танці публіка сприйняла на ура, результат виборів - у Бориса Миколайовича 53% голосів.

Добути до кінця другий термін у Кремлі Єльцину не судилося. Значною мірою через погане здоров’я Президент о 12 годині дня 31 грудня 1999 року оголосив, що стомився і йде у відставку.

Тоді ж Єльцин оголосив про передачу влади прем’єру Володимиру Путіну. На дочасних березневих виборах 2000 року колишній чекіст переміг вже у першому турі - майже 51% голосів. За чотири роки Путін покращив свій результат - його підтримали 70% росіян.

Без скандалів не обійшлося. Західні спостерігачі закидали Путіну нечесні методи боротьби: використання адмінресурсу та тиск на опозицію. Найсумнівніше досягнення - майже 100-відстокова перемога у п’яти республіках Північного Кавказу.

У 2008 році, коли росіяни знову обирали президента, постала нова інтрига - чи змінить Володимир Путін під себе законодавство і піде на третій термін. Виявилося, що ні.

Наступником Путіна став прем’єр Медвєдєв. Він зміг повторити успіх свого попередника і теж здобув 70% голосів.

Вибори 2008 року також запам’яталися росіянам найменшою кількістю охочих стати главою держави. За прописку у Кремлі змагалися лише четверо політиків.

Усі попередні вибори президента відбувалися доволі спокійно. Проте цього разу ситуація може докорінно змінитися. Адже протестні настрої в російському суспільстві, як ніколи, сильні. Яскравий приклад - багатотисячні акції в Москві та інших російських містах.

Отож, цьогорічний сценарій обрання президента може виявитися іншим.