Про це у Facebook повідомила представник її інтересів, юрист Валентина Теличенко. Вона оприлюднила копію листа з секретаріату Страсбурзького суду, який став відповіддю на подану в понеділок заяву.

У листі йдеться, що суд звернувся до уряду-відповідача з проханням протягом тижня, до 22 липня, подати інформацію про факти цієї справи і відповіді на питання Страсбурзького суду.

За словами Теличенко, питання стосуються того, як потрапила Надія Савченко до російського слідчого ізолятора, на яких підставах та чому досі не було надано можливості зустрітися з консулом України. Також суд зобов’язав уряд Росії поінформувати про умови утримання української льотчиці.

Читайте також: Українське посольство в Росії збирає кошти для потреб Савченко

“Дуже сподіваюся, що така швидка реакція ЄСПЛ стане запорукою того, що Надія скоро буде в Україні. Ілюзій щодо Путіна немає, боротися за повернення Надії Савченко треба, використовуючи всі політико-правові засоби, ЄСПЛ як правовий інструмент захисту прав людини серед них”, – написала правозахисниця.

Нагадаємо, український пілот Надія Савченко, яка добровольцем поїхала боротися з терористами у зоні АТО, перебуває у слідчому ізоляторі в російському Воронежі. За рішенням російського суду, вона має перебувати під вартою як мінімум до кінця серпня.

Слідчий комітет РФ звинуватив громадянку України Надію Савченко у сприянні у вбивстві журналістів ВГТРК і заявив, що вона сама перетнула кордон як біженка.

Інтереси української льотчиці захищатиме один із найвпливовіших юристів Росії Марк Фейгін та ще два російські адвокати.

Як відомо, у полон до терористів офіцер української армії Надія Савченко потрапила в червні. Тоді в інтернеті з'явилося відео, де терористи жорстоко допитують українку.