Історія про укрів і викопане море вже стала інтернет-мемом. Різноманітні версії сюжету російського ТВ-центру на Youtube збирають десятки тисяч переглядів. Невідомі експерти розповідають нечувані байки про програму середньої школи і про месію-Бандеру. А неадекватність українців підкріплюють видертими фразами із статей науковців та відео із гумористичних шоу київських каналів.

В абсурдності таких заяв, впевнені навіть шестикласники. Львівські вчителі, взагалі, шоковані: пригоди племені укрів не те, що не вивчають. Саму назву вважають некоректною та образливою.

Читайте також: Звідки отримують інформацію жителі Сходу

І все було б весело, якби не було так сумно. Історик Василь Расевич пояснює, у тому, що такі сюжети зявляються у медіапросторі винні і українські ЗМІ, які запрошують в ефіри сумнівних науковців та тиражують далеко не академічні версії нашої історії.

Олег Романчук, який досліджує інформаційні війни каже, подбати про це потрібно було ще в 1991 році. З незалежністю не зникли російські книжки, преса та телебачення. Згодом, в 2000-х почала з'являтися псевдоісторична та відверто антиукраїнська література. А телебачення й інтернет, вважає науковець, і зовсім розучило людину думати.

Засновник популярного ресурсу несправжніх новин UaReview жартує – російські ЗМІ забирають у них хліб. На сайті друкують фейкові новини, але повністю зберігають стиль та форму. Відтак, на жартівливі повідомлення часто купуються не лише читачі, а й журналісти.

Науковці наголошують, пора владі звернути увагу на освіту, а медійникам відмовитись від російського продукту та створювати власний, правдивий та якісний.