2014 – найважчий для українців

За словами соціолога, головною подією року для українців, який іде, стали загибелі людей. А це — негативні емоції, сильні стреси. Все почалось із загибелі хлопців під час протестів на Майдані, які увійшли до "Небесної сотні".

Також стресом є окупація кримського півострова Росією, далі — вторгнення російських військ на територію Донбасу. Ці три події об’єднують в трагічній рамці всі регіони України,
— каже Світлана Хустка.

Трансформація суспільства

Соціолог наголосила, що українська нація нікуди не зникала. Більшість населення вважає себе українцями і незалежність України завжди підтримувала абсолютна більшість громадян.

Підтримка України ніколи не опускалась менше ніж на 55 %,
— говорить Світлана.

"Що відбулось – ці всі трагічні події об’єднали націю ще сильніше. З’ясувалося, що можна багатьом людям довіряти", — додала експерт.

Вона зазначила, щонайбільше довіряють волонтерам. Вони фактично здобули 100% довіри в значної частки населення. Далі йдуть батальйони, які на другому рівні довіри, далі — церква.

Люди переконалися, що вони самі себе можуть врятувати,
— каже Світлана Хустка.

"Що українцям необхідно для щастя – їх тривожить зростання цін, тому важливим є фінансово-матеріальний чинник, адже населення достатньо бідне", — сказала соціолог.

До слова, за даними однієї із соціологічних досліджень більшість українців у 2014 році, а це вже був листопад, почували себе щасливими — 71% і лише 18% — нещасливими. Рік був надскладний і емоційно, і психологічно, і економічно.