Повідомляє 24 Канал із посиланням на дослідження Gradus Research. Найбільше бюджет на харчування знизився у людей від 56 років.

Дивіться також Відомий ресторан української кухні згадали в різдвяному фільмі на Netflix

Як українці адаптують своє харчування під час війни

Згідно з опитуванням, з початку повномасштабного вторгнення майже половина українців (49%) змінили свої харчові звички. Найбільші зміни спостерігаються серед молоді віком 18 – 34 роки, де цей показник сягає 54%. Основними причинами таких змін стали зростання цін на продукти, тривалий стрес і наслідки атак Росії.

Харчування українців під час війни

Чому українці змінили свій підхід до харчування / Інфографіка Gradus

Головним фактором, що вплинув на харчові звички, став стрес, на який вказали 83% опитаних. У результаті 49% респондентів почали харчуватися нерегулярно, 42% стали частіше вживати нездорову їжу, 41% повідомили про зниження апетиту, а ще 41% регулярно пропускають прийоми їжі. Крім того, 19% зазначили, що почали споживати більше алкоголю.

Як повномасштабне вторгнення вплинуло на харчові вподобання українців:

  • 64% – українців надають перевагу дешевшим продуктам;
  • 48% – частіше готують вдома;
  • 59% – через блекаути обирають продукти тривалого зберігання;
  • 50% – через блекаути обирають холодну їжу.

Бюджет на харчування також зазнав змін. Найбільше скорочення витрат спостерігається серед респондентів віком від 56 років, серед яких 77% почали економити.

Як знизився бюджет на продукти

Як змінився в українців бюджет на продукти / Інфографіка Gradus

Категорії продуктів, на яких економлять українці:

  • 49% – кондитерські вироби;
  • 48% – риба та морепродукти;
  • 11% – базові продукти (хліб, олія, борошно, крупи, яйця, овочі).