У латвійському парламенті вважають, що мовні претензії російської спільноти зайві. Навіть без статусу другої державної їхню мову ніхто не утискає.

“Між нами ніколи не було ворожнечі. Навіть у 1918 році, коли Латвія проголосила незалежність, тут уживалися люди різних національностей. Кожен мав право розмовляти своєю мовою. Але єднало нас те, що усі ми жили в Латвії, де єдиною державною мовою була латвійська”, - сказала спікер парламенту Латвії Сольвіта Аболтиня.

Багато латишів вважають, що референдум непотрібний. Він навіть загрожує існуванню латиської мови. Але лідери російської діаспори переконані, що загроза криється в іншому.

“Так, латвійській мові загрожує зникнення, але аж ніяк не через референдуму, а тому, що генетичний носій латвійської мови масово добровільно залишає цю країну в пошуках кращого життя”, - каже письменниця Марина Костенецька.

Ініціатори проведення референдуму вважають, що за російську мову проголосують близько 250 тисяч людей, або 28% виборців. Цього недостатньо, аби стати другою державною, зате російська мова для початку зможе претендувати на статус регіональної.

Попередні результати голосування будуть відомими в неділю.