Поки населення бореться за енергонезалежність від центрального теплопостачання, уряд ламає голову над тим, як обійтись без російського газу. Бо переговори про зниження ціни зайшли в глухий кут. Урядовці запевняють – мають трохи газу в сховищах. Плюс – сподіваються на реверс з Угорщини і Словаччини. Експерти кажуть – на останнє сподіватись не варто. В угодах з "Газпромом" цим країнам заборонено використання газотранспортних мереж у зворотньому напрямку. Запаси в сховищах теж невеликі. А на опалювальний сезон потрібно до 8 мільярдів кубометрів газу.

Проте зовсім змерзнути українцям не дадуть. Бо, кажуть експерти, абсолютно відключити опалення – неможливо технічно. Інакше вся країна перетвориться в Алчевськ, де в січні 2006 року розірвало теплотраси і місто залишилось без тепла. Температура буде просто нижча, ніж зазвичай – 13-14 градусів. А от висока напруга в електромережі через обігрівачі і бойлери може призвести до непередбачуваних наслідків.

Щодо відключення гарячого водопостачання заради економії газу, то цей крок експерти називають дурницею. Оскільки економія газу у такий спосіб абсолютно не суттєва. І радять провести енергоаудит, аби зрозуміти: хто і у який спосіб може економити.