Контракти “Газпрому” на транзит газу із західними сусідками України – Словаччиною та Чехією – Росія зобов'язана виконувати ще як мінімум 17 років. "Газпром" повинен постачати в ці країни 50 мільярдів кубометрів щороку, а зробити це без української ГТС неможливо.

Проблеми можуть все ж виникнути
“Європа не буде готова брати більше російського газу в силу його високої дороговизни. Порівняно з тим, коли на європейський ринок прийде дешевший північноамериканський газ. Якщо порівняти їх ціни, то вони відрізняються в 5-6 разів”, – пояснив директор енергетичних програм центру “НОМОС” Михайло Гончар.

У майбутньому, окрім виснаження основних російських родовищ, у "Газпрому" з'явиться серйозний конкурент на головному для нього енергетичному ринку. Переформатування останнього може бути настільки серйозним, що глобальні зміни торкнуться й України – аж до реверсу вітчизняної газотранспортної системи.

«І Україні як ніколи сьогодні важливо не втратити можливість адаптуватися до цієї нової газотранспортної системи - інтегруватися в загальноєвропейську газову систему».
— президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук.

Удар з боку Азії
Ще одною проблемою "Газпрому" може стати транскаспійський трубопровід. Україна, за словами глави уряду Миколи Азарова, не проти взяти участь у цій знаковій справі. Експерти такі заяви вітають, проте закликають підтримати їх ще й матеріально, аби новозбудованою трубою газ у перспективі потрапив і до українського споживача.

«Україна могла б отримати цей газ через Туреччину, Болгарію й Румунію. Це справді реально. Але в першу чергу ми повинні взяти участь у проекті не лише на рівні заяв, а й фінансово. І, враховуючи це, ми потім могли б отримати можливість, квоту на газ».
— експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.

Щоб реалізувати цей сценарій, Україна не має віддавати газотранспортну систему Росії, вважають експерти. Інакше нас чекає повторення білоруського варіанту і неможливість вибору альтернативних джерел постачання. Наразі ж Україна, хоч і невпевнено, крокує саме в цьому напрямку.

Кредит в "Газпрому" для "Газпрому"
Ще одним свідченням можливої здачі української труби саме Росії експерти називають намір “Нафтогазу” за процедурою закупівлі в одного учасника залучити в “Газпромбанку” кредит для розрахунків за газ.

Українська компанія хоче позичити 2 мільярди доларів строком на сім років. Очікувана вартість обслуговування кредиту становитиме понад 1,5 мільярда доларів.

Експерти побоюються, що "здати" ГТС можуть за борги. Проте в уряді наразі твердять, що питання про кредитування у “Газпромбанку” ще обговорюється.