Чай є другим за популярністю напоєм у світі, однак далеко не кожен знає, як правильно його заварити. Важливе значення має температура води, пише 24 Канал з посиланням на Food&Wine.

Дивіться також Які два напої захищають печінку від хвороб

Як заварити ідеальний чай

Передусім відміряйте чай чайною ложкою або електронними вагами. Кількість чаю, яка знадобиться на одну чашку, зазвичай вказана на упаковці.

Нагрійте воду до заданої температури. Заміряйте час приготування чаю. Після того, як ви залили чайне листя водою, встановіть таймер. Після закінчення часу припиніть замочування, вийнявши чайне листя (або пакетик) з води – але не викидайте його.

Після того, як ви приготували першу чашку, ви можете замочити те саме чайне листя ще кілька разів. Просто додайте більше гарячої води в посудину для заварювання.

Хороші чаї можуть і повинні витримувати багаторазове заварювання.

Як правильно заварити чай
Як правильно заварити чай / Фото iStock

За якої температури заварювати чай

Рекомендації щодо температури для чаю залежать від стилю. Температура води коливається від 74 до 100 градусів Цельсія.

Японські зелені та білі чаї. Ці чаї делікатні й часто виготовляються з використанням бруньок чайної рослини, тому вони витримують воду лише при температурі близько 74°C і можуть потребувати більш тривалого часу заварювання.

Матча. Нагрійте воду до 80°C, перш ніж додавати цей мелений порошок зеленого чаю.

Улуни та жасминові перлини. Використовуйте воду температурою від 88°C до 100°C (кипіння). Все, що виглядає так, ніби щільно згорнуте, потребує дуже гарячої води, щоб листя повільно розкривалося.

Чорні чаї. Ці чаї переносять високу температуру води й менш точний час заварювання, не стаючи при цьому неприємно гіркими або в'язкими. Нагрійте воду до 93°C.