Малина відома своїми корисними властивостями, і не тільки завдяки ягодам, але її листя теж має значний лікувальний потенціал, особливо у вигляді ароматного чаю. Про це пише 24 Канал.
Дивіться також Які два напої захищають печінку від хвороб
Як приготувати чай з листя малини
Для приготування чаю найкраще відбирати ніжні, молоді листочки, зібрані з тіньової сторони куща, оскільки таке листя зберігають більше аромату.
- Спочатку підсушіть листя на сонці протягом 1-2 днів.
- Залийте сушене листя гарячою водою (60-80°C) і настоюйте 15 хвилин.
- За бажанням додайте мед або цукор.
Також можна приготувати ферментований чай. Для цього:
- Подрібніть листя до кашкоподібної маси, накрийте миску з листям вологим рушником, зверху поставте вантаж (наприклад, банку з водою) і залиште на добу.
- Після ферментації листя можна висушити на сонці або в духовці.
- Користь чаю з листя малини
Властивості чаю
- Застуда та ГРВІ: ефективний протизапальний засіб, знімає жар та біль.
- Серцево-судинна система: містить флавоноїди, що зміцнюють судини та покращують кровообіг.
- Травлення: дубильні речовини в складі сприяють здоров'ю шлунково-кишкового тракту, допомагають при діареї.
- Нервова система: має заспокійливі та снодійні властивості, допомагає знизити стрес.
- Для вагітних: у холодному вигляді допомагає підготувати матку до пологів, але його можна вживати тільки з 36 тижня.
Протипоказання
Хоча чай з листя малини корисний, він має деякі обмеження:
- Вагітність на ранніх стадіях: не рекомендується.
- Хронічні запори: напій має закріплюючий ефект.
- Гастрит або виразка: через вміст органічних кислот чай може викликати подразнення.
- Астма та ліки з аспірином: містить природний аналог аспірину, що може призвести до передозування, якщо ви вже приймаєте ці ліки.
- Цей чай є природним засобом для зміцнення здоров'я, але, як і будь-який фітозасіб, потребує уважності до стану організму та обережного вживання.