Малина відома своїми корисними властивостями, і не тільки завдяки ягодам, але її листя теж має значний лікувальний потенціал, особливо у вигляді ароматного чаю. Про це пише 24 Канал.

Дивіться також Які два напої захищають печінку від хвороб

Як приготувати чай з листя малини

Для приготування чаю найкраще відбирати ніжні, молоді листочки, зібрані з тіньової сторони куща, оскільки таке листя зберігають більше аромату.

  • Спочатку підсушіть листя на сонці протягом 1-2 днів.
  • Залийте сушене листя гарячою водою (60-80°C) і настоюйте 15 хвилин.
  • За бажанням додайте мед або цукор.

Також можна приготувати ферментований чай. Для цього:

  • Подрібніть листя до кашкоподібної маси, накрийте миску з листям вологим рушником, зверху поставте вантаж (наприклад, банку з водою) і залиште на добу.
  • Після ферментації листя можна висушити на сонці або в духовці.
  • Користь чаю з листя малини

Властивості чаю

  • Застуда та ГРВІ: ефективний протизапальний засіб, знімає жар та біль.
  • Серцево-судинна система: містить флавоноїди, що зміцнюють судини та покращують кровообіг.
  • Травлення: дубильні речовини в складі сприяють здоров'ю шлунково-кишкового тракту, допомагають при діареї.
  • Нервова система: має заспокійливі та снодійні властивості, допомагає знизити стрес.
  • Для вагітних: у холодному вигляді допомагає підготувати матку до пологів, але його можна вживати тільки з 36 тижня.

Протипоказання

Хоча чай з листя малини корисний, він має деякі обмеження:

  • Вагітність на ранніх стадіях: не рекомендується.
  • Хронічні запори: напій має закріплюючий ефект.
  • Гастрит або виразка: через вміст органічних кислот чай може викликати подразнення.
  • Астма та ліки з аспірином: містить природний аналог аспірину, що може призвести до передозування, якщо ви вже приймаєте ці ліки.
  • Цей чай є природним засобом для зміцнення здоров'я, але, як і будь-який фітозасіб, потребує уважності до стану організму та обережного вживання.