З цим важко не погодися навіть Організації Об’єднаних Націй - вже наступного тижня вона, скоріш за все, внесе середземноморську дієту до Світової спадщини ЮНЕСКО. Те, що їй там і місце - підтвердять чи не кожному ресторанчику на одній з найвідоміших римських вулиць Віа Венетто.

”Чи це паста, чи спагеті - у кожному разі соус буде легким і лише з натуральними інгредієнтами: базилік, орегано, каперси, оливки… І ніякого смаження, ніякого…”, - каже ресторатор Аґостіно Корсі.

”Наша дієта - це їжа фермерів. Вони харчувалися по сезону, те, що проросло - те і їли. І що цікаво, ніколи не підсмажували цибулю, часник чи зелень, як це заведено зараз”, - каже шеф-кухар Філіппо Ла Мантья.

Середземноморська дієта - це не тільки їжа, це передусім спосіб і культура її споживання, кажуть фахівці. Італієць за обідом ніколи не квапиться, він ретельно пережовує кожен шматочок. Відтак статистика серцево-судинних недуг й захворювань шлунково-кишкового тракту на Апеннінах значно нижча, ніж загалом у світі.