А, згідно з планами влади, українці у перспективі мають збільшити обсяг рибних продуктів у своєму раціоні. Згідно з розробленою урядом Концепцією розвитку рибного господарства на 2012-2016 роки, середня норма споживання риби становитиме майже 15 кг на душу населення.

Водночас, мінімальні норми споживання риби становлять 12 кг. Проте, за словами фахівців, у ряді європейських країн цей показник становить від 24 до 35 кг на душу населення.

“Якщо деякий час можна було говорити, що йде заміщення дорогих сортів дешевими, то зараз цікава ситуація полягає в тому, що різко виріс імпорт охолодженої риби з Норвегії. Це пов'язано з тим, що значно впали ціни на охолоджену рибу, а це, в свою чергу, пов'язано з ситуацією на світових ринках”, - сказав аналітик товарного ринку Валерій Калустов.

“Коли ціни впали за останні 6 місяців, українці отримали можливість купувати норвезький лосось дешевше, адже, на відміну від Франції, Іспанії, Великобританії, де магазини встановлюють велику маржу,українські торгові мережі цього не роблять. Тому ми збільшили обсяги своїх поставок в Україну”, - сказав старший менеджер з продажів Marine Harvest Ола-Ян Холе.

Якщо 2 роки тому норвежці постачали 4-5 контейнерів риби на місяць, то останнім часом поставки щомісяця становлять не менше 12 контейнерів.

Проте, імпортери разом зі своїми українськими партнерами скаржаться на специфіку українських дозвільних процедур. Через різного роду перевірки на митниці постачальники втрачають до декількох тижнів.

“Для того, щоб завезти одну партію 20 тонн, тільки по одному напрямку – ветеринарному - треба отримати не 1 дозвіл, а 5. Звичайно, перевіряти треба, але краще це робити один раз , тому що кожен документ - це процедура в часі - тиждень, 2 тижні, і поки ми все це оформимо, то минає багато часу”, - каже генеральний директор "Скандинавія" Дмитро Фартушний.

Втім Україна планує збільшити обсяги використання вітчизняної риби у виробництві рибної продукції. Згідно з Концепцією розвитку рибної галузі на 2012-2016 роки, вже наступного року планується скоротити обсяг переробки імпортної сировини з сьогоднішніх 70 до 50%.

“У відсотковому значенні - сьогодні 70% йде імпортованої сировини і 30% - вітчизняної. На сьогоднішній день, є попит населення в тому, щоб вітчизняну рибу споживати не тільки як копчену, в’ялену, але й у консервах і пресервах”, - каже представник Державного агентства рибного господарства України Ніна Литвиненко.

За словами фахівців, амбіційні плани з розвитку рибної галузі уряд планує реалізувати шляхом підтримки рибних господарств, зокрема, через забезпечення пільгового кредитування.

Зазначимо, за даними Держкомстату, вилов риби в Україні за 10 місяців поточного року зменшився на 12% і склав 152 тис. тонн, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.