Чому молоко має бути чистим

Головний критерій якості молока – чистота, а не свіжість чи натуральність, як вважають багато споживачів. Такого висновку дійшли фахівці Центру експертиз "ТЕСТ". Адже свіжий і натуральний продукт не може вважатися якісним, якщо був отриманий, наприклад, від хворої тварини. У "ТЕСТі" переконані, що на перший план повинна вийти чистота молока і три її основні складники: здорові корови, відсутність добавок та правильний температурний режим.

Що показав тест молока

За трьома вищеназваними критеріями експерти досліджували 16 зразків молока: 6 зразків – домашнє молоко з базару, куплене в семи містах України, і 10 – промислове молоко популярних торгових марок. Молоко, куплене "у бабусь", іспит на чистоту провалило. А ось молоко від великих виробників виявилося переважно чистим. Як відзначають експерти, відомі торгові марки суворо контролюють якість своєї продукції від ферми до магазину, адже цінують репутацію.

Знак чистоти

Щоб спростити українцям вибір хорошого молока, у "ТЕСТі" розробили знак "Чистота збережена". Якщо він є на упаковці, значить, молоко відповідає всім критеріям чистоти. Також це показник того, що експерти особисто проінспектували ферму і завод. До речі, серед усіх українських виробників першим цей знак отримало молоко "Простоквашино".