Погано малечі з Євпаторії стало надвечір, коли повернулися зі школи. Батьки розповідають - після занять діти залишилися на подовжений день, де їх годували обідом. Вже вдома почалися нудота, діарея та висока температура.

“Живіт болів, зараз не болить”, - каже хвора дівчинка.

“Її нудило, мало свідомість не втрачала. Вона їла макарони з м'ясом, вареники з сиром”, - розповідає мати Юлія Семенова.

“Не могли знайти причину, тому що ми купуємо все свіже. Вранці зателефонували до школи і класний керівник пояснив, що наш випадок не єдиний”, - додав батько Віталій Магда.

До лікарні діти поступили з попереднім діагнозом - бактеріальна кишкова інфекція. Журналістів до школи, де отруїлися діти, не пустили. Вчителі та персонал закрили двері та вікна, на телефонні дзвінки не відповідали. Проте, сховатися від офіційної перевірки не вдалося. Тож зрештою встановили, що годували дітей стравою з макаронів, яєць та м’яса, яке до того 3 доби зберігалося із порушенням правил санітарної безпеки.

“Є багато питань до персоналу харчоблоку з приготування цієї їжі. Зробили по суті коктейль з м'яса, яєць і макаронів, не витримали його температурно - дали дітям, виникло захворювання”, - каже головний санітарний лікар України Сергій Риженко.

Вже згодом з’ясували - причиною отруєння учнів євпаторійської школи №12 стала синьогнійна паличка, яку знайшли у тому самому макароннику, яким дітей годували у школі.

“Це гостра кишкова інфекція, паличка синьо-зеленого гною або синьогнійна паличка. Тут мова йде не про якийсь системний бруд, а саме про порушення технології приготування їжі, якби технологія була дотримана, то цієї проблеми не було б”, - зазначив начальник управління охорони здоров’я Євпаторійської міськради Олексій Слободяник.

Згодом з’ясували більше. Виявляється, окрім неякісної їжі, у навчальному закладі не було навіть елементарних речей - як то теплої води для миття рук. Працівники шкільного харчоблоку не мали відповідної професійної підготовки. До того ж, кухарі ще й не проходили обов’язкового медогляду. Далі більше. Контролювати якість шкільних обідів, згідно вимог Міністерства охорони здоров'я, мали б директор школи та медсестра. Проте, як вони це роблять вже не контролює ніхто. Тож, виявляється, відповідальних за те, чим дітей годують в Україні немає. Раз на рік шкільні харчоблоки перевіряє санепідемстанція.

“Продукти не перевіряють, умови їхнього зберігання теж. Від фірми, яка укладає контракт на харчування дітей, нічого не вимагають. То це ніщо інше, як дерегуляція здорового глузду і відповідальності за здоров'я дітей”, - заявив Прем’єр-міністр України Микола Азаров.

Обурений Прем’єр пообіцяв покарати винних. Тим часом санепідслужба розпочала позапланові тотальні перевірки і шукає порушення чи не в усіх шкільних харчоблоках в країні. Проте, чи зміниться щось у системі шкільного харчування після цих перевірок, аби унеможливити подібні випадки у майбутньому, чиновники повідомляти не поспішають.