Наступні сім днів віруючим слід відмовитися від м`яса та перейти на молочні продукти, через це масляну ще називають сиропустним тижнем.
Основними стравами на столі мають бути вареники з сиром і млинці, які випікають щодня. Позмагатися, чиї наїдки смачніші, столичні господині зібралися у Маріїнському парку. У кожної свій рецепт млинців, і того, як добре відзначити масляну.
“Треба, щоб всередині все горіло, все палало. І щоб всередині, в душі був отакий сонячний день як сьогодні”, - каже господиня Людмила.
“І млинці і вареники, і хороший настрій, і друзі. І співаємо і танцюємо, і на лижах катаємось і на санях”, - каже господиня Людмила.
Із кожним днем масляного тижня пов`язані свої традиції. В понеділок влаштовують гуляння, у вівторок - дівчата частують млинцями парубків, а свекрухи приглядають невісток. У середу - теща пригощає зятя, у четвер не годилося прясти, а в п`ятницю чекали в гості тещу. Завершувала святкування неділя, в цей день прийнято було просити у близьких та знайомих вибачення.
“Масляна - стародавнє слов`янське свято, яке дісталось нам у спадок від наших предків язичників. Наші пращури пекли млинці, як символ сонця і оновлення життя. Утім нині, головна ідея цього свята все ж таки християнська. Це тиждень примирення і прощення образ. Його варто присвятити доброму спілкування з близькими та рідними”, - каже журналіст Юлія Шост.
З наступного понеділка у православних і греко-католиків починається Великий піст. Протягом сорока днів віруючі мають утримуватись від скоромної їжі і голосних розваг. Розговітись можна буде у свято Воскресіння Господнього, 24 квітня.