Шматки м'яса, дрібно порізана цибулина та часник, залиті обсмаженим у смальці борошном - ось і всі інгредієнти страви. Проте приготувати її непросто - потрібен ще казан та шматок в'язкого тіста.
“Замішую невелику кульку тіста і розмащую його - і по баняку воно закривається. Коли цей баняк повністю герметично закритий, його ставлять у піч, або в духовку на 6 годин. Коли його відкриваєте, оце тісто - воно відпадає і від того слова і називається замащінка, що його треба замащувати, щоби воно краще протушувалось, щоб пара, яка виходить, щоб вона не виходила, а залишалась всередині”, - розповідає господиня Галина Стовпюк.
Аби гості не чекали півдня доки страва приготується, вже спечене м'ясо привезли з Прикарпаття. Посмакувати гуцульськими стравами можна буде і на самому фестивалі, запевняють організатори. Більше того, обіцяють влаштувати конкурс на найкращу старовинну карпатську страву. Перемогти у ньому не так вже й легко, адже історія автентичного наїдку повинна складати не менше 50 років, він має готуватися з місцевих інгредієнтів та бути не схожим на жодну іншу страву фестивалю.
“Надзвичайно цікаво буде туристам, адже вони зможуть побачити найбільший казан, який є в Україні. Буде з нього готуватися автентична карпатська їжа, будуть дитячі майданчики, етноігри, забави, конкурси, брички, грибні екскурсії, купання в річці все те, що вони захочуть, зможуть в комплексі загальному побачити”, - каже організатор фестивалю Михайло Стовпюк.
Найцікавіші рецепти фестивалю будуть записані у книгу автентичних гуцульських страв, яка поновлюватиметься щороку.
2 хв
У Києві анонсували карпатський Фестиваль гуцульських страв
У Києві пригощали гуцульською замащінкою. Карпатською стравою презентували Фестиваль автентичної карпатської кухні "Смачний спас", який відбудеться 21 серпня на Івано-Франківщині. Приготування традиційного гуцульського наїдку розпочали з пісні.