Щоб дитина добре розвивалась, необхідна поживна та насамперед якісна їжа вже з перших місяців життя. Адже харчові звички, які формуються в ранньому віці, можуть впливати на метаболізм та стан здоров’я вже у дорослому.

Якщо поживні речовини давати діткам у недостатній кількості чи не в той час і спосіб, то це може назавжди змінити метаболізм і перебіг фізіологічних процесів. Також збільшується ризик захворіти на цукровий діабет, ожиріння, артеріальну гіпертензію, алергічні та серцево-судинні захворювання.

Перший прикорм: важливі нюанси

Період введення першого прикорму – це час, коли дитина знайомиться з новою їжею, відмінною від материнського молока. Вона формує нову харчову модель. Тому цей період, коли немовля переходить від годування молоком до дорослої їжі, є важливим.

Загалом перший прикорм для дітей призначають індивідуально. Все залежно від розвитку дитини. Разом з тим, функції шлунково-кишкового тракту та нирок у дітей грудного віку достатньо зрілі приблизно з кінця 4 місяців (17 тижнів) для засвоєння прикорму, а в 5 – 6 місяців (26 тижнів) у них вже є відповідні моторні навички, щоб безпечно впоратися з твердою їжею. Такі рекомендації Європейського товариства дитячої гастроентерології, гепатології та харчування (ESPGHAN).

Одним з основних критеріїв для початку прикорму є харчовий інтерес: дитина відкриває ротик, коли ви підносите ложечку з їжею, тягнеться до вашої їжі, коли ви їсте поруч. Також дитина має мінімально сидіти з підтримкою,
– розповіла Ірина Платонова, лікар-невролог, педіатр.

На що звернути увагу? Насамперед на особливості організму дитини при введенні прикорму. Починати його треба відповідно до індивідуальних особливостей свого малюка та стилю харчування батьків. Так вважає співзасновниця Української асоціації консультантів по грудному вигодовуванню Ірина Дубровська.

Наші діти народжуються з сильно недорозвиненим кишково-шлунковим трактом, у порівнянні з іншими хребетними. Шлунок має іншу форму та розташований не там, де у дорослих. Структура підшлункової ще не дає можливості повноцінно брати участь в процесі травлення,
– пояснила вона.

Саме тому важливо починати прикорм зі спеціально адаптованих продуктів для дітей, які відповідають вимогам до дитячого харчування. Не рекомендовано вводити прикорм продуктами для дорослих.

Зернові каші для немовлят, які складаються із одного компонента, є хорошим вибором для першого прикорму. Річ у тім, що вони дають додаткову енергію, а також поповнюють запаси заліза в організмі дитини.

Тому введення злакових каш є важливим на початку прикорму, особливо в кінці першого півріччя життя немовляти, коли внутрішні резерви заліза у нього вичерпуються.

Злаки не лише забезпечують енергетичні потреби через те, що містять багато вуглеводів (крохмалю й клітковини) та білків, вони також є джерелом:

  • вітамінів групи В;
  • міді;
  • цинку;
  • калію;
  • фосфору;
  • біологічно активних сполук.

Злакові каші мають м'який смак, ніжну текстуру та відповідну консистенцію, яка забезпечує плавний перехід від молока до твердої їжі на початку прикорму.

Як вибрати каші для прикорму?

Щоб вибрати каші для прикорму, згідно із рекомендаціями ВООЗ, слід надавати перевагу продукції промислового виробництва для дитячого харчування, оскільки при її виготовленні враховують потреби немовлят будь-якого віку. Також серед переваг дитячих каш – стабільний збалансований склад, збагачений вітамінами та мінералами для комфортного травлення та розвитку немовляти. А ще ступінь подрібнення відповідає жувальним навичкам малюка.

Якому виробнику надати перевагу?

Щоб випустити виробничі дитячі каші, великі компанії дотримуються європейського законодавства. Там ледь не найжорсткіші вимоги до виробництва промислової продукції – зокрема, до якості.

Весь урожай, призначений для немовлят, контролюється від посіву до збору, тож використання хімічних засобів захисту рослин зведено до мінімуму.

Саме тому варто обирати продукцію європейського виробника.

Чому важливо обирати саме дитячі каші?

Діти піддаються впливу забруднюючих речовин в харчових продуктах в 2-3 рази вище, ніж дорослі. Так малюк засвоює 40 – 70% як поживних, так і шкідливих речовин з їжі, а дорослий – лише 5 – 20%. Тож організм дитини більш вразливий, а забруднюючі речовини (наприклад, важкі метали) легко проникають в центральну нервову систему.

Саме тому їжа для наймолодших повинна бути значно безпечнішою, та має пройти достатню кількість очищення і перевірок.

Чому каші для дітей дорожчі: середні ціни

У магазинах можна знайти безліч товарів з позначкою "для дітей". Коштують вони часто дорожче, ніж "дорослі" аналоги. В середньому – від 50 до 130 гривень за 200 грамів.

Насамперед це можна пояснити тим, що компанії використовують спеціальну технологію виготовлення. Також вони проходять більш суворі перевірки, починаючи від етапу посіву до реалізації, а контроль якості продукції здійснюється на всіх етапах виробництва.

При виробництві дитячих каш мають використовуватись злаки, котрі попередньо перевірили на наявність пестицидів, важких металів та інсектицидів. Також дитячі каші не повинні містити барвників та консервантів, і повинні відповідати усім стандартам з дитячого харчування,
– наголосила лікар-педіатр Сербан Юлія.

Відповідальний підхід до вибору продуктів прикорму може стати запорукою правильних харчових звичок у майбутньому.

Тож обирайте перевірених виробників та якісні дитячі продукти, щоб ваші малюки були здоровими та щасливими.