Наразі така базова стратегія Міністерства охорони здоров'я. Про це заявив головний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Цікаво Знайшли ахіллесова п'яту грипу: відкриття дозволить створити універсальну вакцину від вірусу

Ревакцинація в Україні

Він пояснив, що людина, яка отримала щеплення у 2021 році, має за рік звернутися до пункту щеплення і центру вакцинації населення та отримати повторне щеплення двома дозами вакцини.

При цьому вона може вибрати інший тип вакцини, ніж той, який використовувався під час першого щеплення.

Головний санлікар додав, що у МОЗ отримують інформацію з інших країн про ефективність вакцинації з використанням бустерних (третіх) доз.

Ігор Кузін – головний санлікар

"Є відповідні рішення європейської технічної групи експертів з питань імунізації, є рішення на світовому рівні. Вони всі полягають у тому, що ревакцинальні дози мають отримати перш за все найбільш вразливі категорії населення".

Кузін зазначив, що багато європейських країн рекомендують проводити ревакцинацію за пів року. І в Україні, найімовірніше, "найближчим часом переглядатимуть рішення щодо використання ревакцинальної та додаткової дози".

Вакцинація та ревакцинація в Україні

Напередодні, 22 грудня, МОЗ затвердило наказ про вакцинацію третьою дозою медпрацівників і працівників будинків інтернатного типу. Вони можуть отримати ревакцинальну дозу за 6 місяців після другого щеплення. Для ревакцинації використовують лише м-РНК-вакцини (Moderna або Comirnaty/Pfizer).

Також 17 грудня в Україні почали робити додаткове щеплення від коронавірусу. Воно відрізняється від бустерного. Його можуть отримати люди з ВІЛ, онкологією, після трансплантації органів, ті, хто проходить імуносупресивну або імуномоделюючу терапію, і пацієнти з низкою інших імунодефіцитних станів.

Тоді як бустерна вакцинація в Україні для всіх охочих може з'явитись вже у січні – лютому 2022 року чи раніше. Для цього щонайменше 60% українців мають бути вакциновані однією дозою або 50% — двома дозами.

Які загальні темпи вакцинації

Від початку вакцинальної кампанії щепили 14 574 571 людину, з них:

  • отримали першу дозу – 14 574 569 людей;
  • повністю імунізовані та отримали дві дози – 13 374 911 людина;
  • отримали додаткову дозу – 1 918 людей;
  • ревакцинальну дозу – 367 людей.

Загалом провели 27 951 765 щепленнь (це сумарна кількість усіх вакцинацій загалом).