Чим замінити тваринний білок?

Білок служить пластичним матеріалом для побудови всіх клітин людського організму. Брак білка знижує синтез гормонів, антитіл, гемоглобіну. Тому під час посту важливо стежити за його кількістю в раціоні і заповнювати відсутні тваринні білки продуктами, багатими на рослинний білок.

Читайте також Неймовірний напій: про корисні властивості кефіру та як його обрати

У цей період як альтернатива м'ясу, молоку, сиру, сиру вживайте рослинні продукти багаті білком. Це квасоля, сочевиця, нут, горох, соя та інші бобові. У 100 грамах сої міститься близько 30 грамів білка. В інших приготованих бобових білка 10 – 20 грамів у 100 грамах. При цьому потрібно пам'ятати, що він засвоюється на 75-80%. Вживати бобові в їжу можна практично щодня, але краще їх чергувати. Наприклад, сьогодні приготувати сочевицю, завтра – квасолю, а післязавтра – нут.

Зазвичай, коли багата тваринним білком їжа замінюється тільки крупами, макаронними виробами, картоплею, кількість білка знижується, а вуглеводів – збільшується. Але в пісний раціон, входять і продукти, які містять рослинні жири та прості вуглеводи. Досить часто саме простих вуглеводів і жирів люди вживають в цей період набагато більше, ніж потрібно. І тоді помічають, що, відмовившись від тваринної їжі, починають набирати вагу.

Стежте, щоб ваш щоденний раціон був повноцінним, збалансованим і різноманітним під час посту.