"Найголовнішого - духовного посту, що і декларує церква, варто дотримуватись всі 365 днів у році та всього життя. А не тільки під час довгих та купи дрібних постів", - пояснює фахівець у коментарі Gazeta.ua.
Скачко переконаний, що обмеження у споживанні їжі на час посту виникли через необхідність.
"А от дієтичну частину я би відділив від постів. Вона туди потрапила через необхідність. Адже декілька тисяч років тому, коли пости зароджувались, більшості людей лікарі були недоступні. Газет та журналів тоді теж не було, лікарі були доступні тільки заможнім. Люди не могли отримати нормальну інформацію по тому, як харчуватись та бути здоровими. Тому змушений був це робити священик. І прибирав з раціону людини небезпечні для певного періоду продукти", - розповів він.
Лікар наголошує, що постом можна серйозно нашкодити організму.
"Як тільки людина з одного, звичного, раціону харчування вирішить постити, тобто прибере тваринні білки та спробує їх замінити рослинними, виникне проблема. Бо рослинні білки погано перетравлюються, також вони неповноцінні по складу амінокислот. Щонайменше це призведе до дисбактеріозу. Зараз дуже часто в організмі людини є паразити. Вийде, що їх ми нагодуємо", - розповів фахівець.
"Різких змін у жодному випадку робити не можна, адже від бродіння та гниття в кишечнику буде тільки гірше. Впаде імунітет, який, м'яко виражаючись, в населення України не дуже сильний", - додав він.
Дієтолог каже, що в піст краще себе обмежувати, а не повністю відмовлятися від певних продуктів.
"Ми піст неправильно трактуємо. Церква говорить не про виключення продуктів, а про їх обмеження. Якщо я до посту з'їдав по кабанчику на день, а після по півкабанчика - ось піст. Ось я обмежив себе в їжі. Єдине, у чому кожен отримає однозначну користь, це - якщо їв двічі на день, то хай почне харчуватись п'ять разів. Тільки меншими обсягами. Людина просто видужає від більшості проблем, пов'язаних із травленням".
Нагадаємо, у в багатьох християнських конфесіях сьогодні розпочався Великодній піст.