А відповідь на нього дуже проста - під кутом! Вчені з університету Реймсу, що у Франції довели - іскристий напій зберігає більше смаку й аромату за умови, що його налили під кутом. Може це й засмутить французьких виноробів, але майстерність приготування свого напою вони успадкували від німецьких пивоварів.
”Так, дійсно. Французьких монахів з Шампані посвятили в таємниці бродіння саме німецькі пивовари. Нічого не вдієш, шампанське все-таки народилося в броварні”, - каже винороб П’єр-Емануель Тетінже.
Баварці використовували дріжджі, закваски й різноманітні ферменти. Вони, за словами істориків, володіли таємницею бульбашок. Саме бульбашки довершують букет шампанського й додають йому пікантного смаку. Шампанське зазвичай наливають або вертикально, коли струмінь напою вдаряється у дно бокалу, або ж як пиво, під кутом.
”Я покажу вам як насправді потрібно наливати шампанське. Беремо келих, нахиляємо його трохи й у такому положенні наповнюємо. Усе робимо обережно, з чуттям”, - каже хімік Жерар Ліже-Белер.
Вчені ще й розробили дизайн спеціальних бокалів, що перешкоджатимуть вивільненню вуглекислого газу. Попри те, що свою теорію науковці все ж довели, французькі офіціанти не поспішають засвоювати новий метод. Наливати шампанське як пиво - та ніколи, це щонайменше вульгарно - так вважають вони.