У 2010-му році імпорт складав 14,3% валового збору фруктів в Україні, а у 2011 році він скоротився до 8% – 156 тисяч тон імпортних фруктів.

Зимові морози знизять врожайність у 2012 році
Плани на цьогорічний врожай садівникам відкоригувала вкрай несприятлива погода. Люті зимові морози знищили багато майбутнього врожаю – від 60% до 90% залежно від регіону. Лише в Бахчисарайському районі, одному з лідерів із вирощування кісточкових, прямі втрати аграріїв сягають 24 мільйонів гривень.

У результаті валовий збір фруктів та ягід цього року у профільному міністерстві прогнозують на рівні 1 мільйона 700 тисяч тонн, що на 200 тисяч тонн менше, ніж минулоріч.

“Я думаю, від того, що ми мали, імпорт персиків збільшиться на 50%, абрикосів теж так само, й винограду – на 30 %”, – прогнозує начальник відділу Департаменту землеробства Мінагропроду Віктор Костенко.

«Якщо не буде повторних морозів у квітні-травні, то ми вийдемо на ті об’єми, які мали у 2009-10 роках. 2011 рік не хотілось би чіпати, тому що він був не зовсім такий типовий. Там склалося все супер – гарно з погодою, і отримали надзвичайно високі врожаї».
– аналітик плодово-овочевого ринку Ігор Стрелюк.

Згідно з прогнозами, ціни зростуть не більш як на 5%.

Проблеми зі землею
Виробників турбує ініціативи уряду у зв'язку зі земельною реформою.Переробникам плодоовочевої продукції доводиться під свої виробничі потужності запасатися землею і самотужки забезпечувати себе сировиною.

Як зазначив Олександр Франко, директор ТОВ “ТБ Сад”, що входить до групи компаній “T.B.Fruit”, сировини, виробництво якої сьогодні забезпечують аграрії, не вистачає. Підприємство тільки в поточному маркетинговому році не добрало 40% необхідного. Тому закладає власні сади і поля. І тим паче підприємець вважає вкрай дивними земельні обмеження, що обговорюються в країні.

За словами Франка, рентабельність у садівництві і виноградарстві, зорієнтованому на переробку сировини, починається з 300 гектарів, засаджених продуктивними культурами. І виробники вже сьогодні готові самі дбати про забезпечення своїх переробних ліній власною сировиною.

Підприємці переконують, що фруктів буде достатньо і для консервів та соків вітчизняного виробництва, і для споживача. При цьому вони палко сподіваються, що втручання держави в регулювання вітчизняного АПК буде конструктивним.