Харчуйтесь правильно
Чомусь вважається, що правильне харчування і жири несумісні. Ніби вони псують фігуру і дуже шкідливі для загального стану організму. Проте це не так.
Зверніть увагу! Молочні продукти корисні не для всіх: як зрозуміти, що у вас лактозна непереносимість
Аналізуючи те, що ми їмо кожен день, треба звернути увагу, скільки грамів жиру споживаємо та переконатися, що баланс поживних речовин дотриманий.
Наш раціон буде збалансованим, якщо його калорійність забезпечується в наступних пропорціях:
- вуглеводи складають 55-60%, серед них "прості" вуглеводи – не більше 10%,
- білки – 15-20%,
- частка жирів – 25-30%.
Тобто приблизно третя частина щоденних калорій повинна надходити з жирами. У перерахунку на 1 кг ваги людини нормальної комплекції складе близько 1 граму жиру. Це означає, що наша норма – не більше 60-70 грамів жиру щодня. Але, як правило, середньостатистична людина з'їдає значно більше, навіть не помічаючи цього.
Щоб досягти оптимального балансу жирів в добовому раціоні треба знати вміст жиру в повсякденних продуктах:
- 2 столові ложки рослинної олії це 25 г жиру;
- 20 г вершкового масла містять 15 г жиру;
- 100 г сиру 5% або 30 г сиру 17% жирності частка жиру складе 5 г;
- в склянці молока або кефіру (жирністю 3,2%) буде міститися 8 г жиру;
- в нежирній яловичині (100 г) жир складе 17 г;
- в рибі середньої жирності (порція 140 г) – 5-10 г жиру.
У цьому списку також рослинні олії (кукурудзяна, льняна, соняшникова, соєва, оливкова), горіхи, оливки, авокадо і деякі види риби, такі як лосось, макрель і сардини. Вони містять хороші (ненасичені) жири.
Чому жири необхідні нашому організму?
Звертайте увагу на вміст жирів у вашому добовому раціоні і стежте за їх складом.