У середньовічній Європі пиво варили монахи, а головне виробництво хмільного напою було зосереджене саме при монастирях. Історія свідчить, що кожному ченцю дозволяли щодня випити до 5 літрів пива.
Серед німецьких монастирів першими право варити хмільний напій – ще в далекому 1040 році – отримав орден бенедиктинців у містечку Вайнштефан. Одна з легенд розповідає, що коли монахи захотіли пити пиво під час посту, то послали до самого Папи Римського гінця за дозволом.
Зі собою посланець прихопив бочечку пива, однак у дорозі воно скисло. Тож, коли папа скуштував привезеного йому на пробу напою, то без проблем видав необхідний дозвіл, сказавши, що таку "гидоту" можна пити навіть у піст.
Читайте також: Як вода впливає на смак пива
До слова, велику любов до пива приписують Папі Бенедикту XVI, уродженцю німецької "пивної землі" Баварії. А нинішній глава святого престолу – Франциск – удостоївся прикрасити своїм ликом етикетку лімітованої партії напою, випущеної під час недавнього візиту понтифіка до США.