У храмах освячують воду, зілля та мед, щоб щедрим був врожай наступного року.
“В цей день бджоли припиняють носити мед, тобто вони працюють самі на себе і їм необхідно наповнити соти. В цей день люди приходять в храм, освячують мед, печуть пироги і пригощають прихожан, жертвують на церкву, відвідують вдів, сиріт, це так у древній традиції було, тобто допомагали вдовам і сиротам”, - розповідає керівник організаційного відділу Києво-Печерської лаври Ігумен Лонгін.
У Києво-Печерській лаврі на свято традиційно розпочинається медовий ярмарок. Нині сюди приїхали понад 100 пасічників з України, Росії та Білорусі. Кажуть, через дощі цьогоріч врожай меду менший. Якщо, зазвичай, на виставку привозять 7 видів солодкого продукту, то зараз є лише 3 - гречаний, липовий та з акації. Останній навіть не у чистому вигляді.
“Акація - вона не викликає алергії, вона і для судин, і для серця, і проти запалення, вона вважається “королевою меду”. У нашому регіоні вона виходить раз на 7 років, ідеальна, така, як вона повинна бути, а в основному вона виходить з садами, особливо в період цвітіння, коли цвітуть сади, цвіте верба, такий рік, тоді виходить вже суміш”, - каже продавець меду Оксана.
У цей день віряни йдуть до церкви із букетами польових трав та квітів. Освячені чебрець, м'ята, мак мають простояти вдома увесь рік.
“Я його зберігаю цілий рік, а тоді вже в кінці року, як батюшки кажуть, треба посипати в темних місцях або просто поставити там, де ти відчуваєш тяжкість на душі, ну і так я собі можу заварити і купатись в ньому, як треба, то я і проп’юся - від печінки там, чи від чогось”, - каже відвідувачка Києво-Печерської лаври Тетяна.
З приходом першого Спаса - Медового - розпочинається Успенський піст, який триватиме два тижні. Попереду ще Яблучний та Горіховий спаси. За народними прикметами, на Медовий спас відлітають стрижі та ластівки. Це вважається першою ознакою осені.