Дослідження, яке тривало 32 роки, науковці опублікували у журналі JAMA Internal Medicine.
За словами вчених, споживання тваринного білка підвищує смертність, перш за все від серцево-судинних хвороб. Рослинний білок навпаки знижував смертність у середньому на 10% на кожні 3% підвищення частки в раціоні.
При цьому заміна 3% загальних калорій на рослинний з обробленого тваринного білка приводила до зниження смертності на 34%.
Варто зазначити, що подібну закономірність спостерігали тільки у людей, що мають хоча б один серйозний фактор ризику, пов'язаний зі способом життя. Це може бути, наприклад, куріння, зловживання алкоголем, надлишкова вага і недостатня фізична активність. За відсутності цих факторів джерело споживаного білка на тривалість життя не впливало.
Читайте також: 10 причин полюбити авокадо
Додамо, рослинною їжею з найбільшим вмістом білка є горіхи, зернові та бобові культури.