ЄС проти українського цукру

Євросоюз може ввести обмеження на імпорт українського цукру. Це може призвести не просто до проблем у галузі, а спровокувати закриття цукрових заводів.

Цікаво Віддалена робота з нами назавжди: як отримувати максимум від команди, яка працює на відстані

Як повідомив голова асоціації Укрцукор Назар Михайловин, цукрова галузь України орієнтована на експорт, тому це рішення ЄС може стати дуже потужним ударом.

Ми сподівалися, що зможемо експортувати цукор, тим самим зберігаючи і розвиваючи нашу галузь. Обмеження, ліцензування та заборони призведуть до перевиробництва в поточному сезоні та закриття заводів,
– впевнений він.

У 2023 – 2024 роках українські заводи виготовили 1,8 мільйона тонн цукру. Це вдвічі більше, аніж потрібно внутрішньому ринку. Відтак, на зовнішні ринки українські виробники могли б постачати 900 тисяч тонн цукру, однак Європа вбачає в цьому загрозу.

Своїм рішенням ЄС може. нашкодити власній харчовій промисловості. Річ у тому, що головними покупцями українського цукру за кордоном були переробні підприємства.

Вони зацікавлені саме в українському цукрі, оскільки він якісний, відповідає стандартам ЄС і до певної міри дешевший, ніж у більшості країн Євросоюз,
– запевняє Михайлович.

Українські виробники можуть вийти і на інші ринки, наприклад, Азії та Африки, однак через блокади кордонів подорожчала логістика, тож вартість цукру може стати надто високою. Проблему міг би вирішити доступ до морського шляху, однак і до нього товар потрібно доставити вантажівками.

Єврокомісія пропонує продовжити безмитний режим для українського експорту, однак зробити його не таким ліберальним. Для найчутливіших продуктів – м'яса птиці, цукру та яєць – по суті вводяться квоти.