Програміст за фахом, кілька років тому Ліна зі своїм чоловіком Владом та чотирма дітьми вирішила присвятити своє життя виробництву вина за стародавніми грузинськими технологіями.
Ліна поїхала до рідної Грузії, і привезла звідти квеврі — так називаються традиційні глечики для бродіння вина.
Після бродіння винний матеріал переливають у дубові діжки. Перед тим сік різних сортів винограду змішують у чанах з нержавійки. Вже готове вино розливають у пляшки і зберігають у спеціальному приміщенні з постійною температурою від 13 до 15 градусів.
Вино розпродається дуже швидко. Його якість відзначили нагородами на численних міжнародних конкурсах. Оцінювання проводилося наосліп — тобто комісія сомельє дегустує напій з пляшок без етикеток. Для туристів винокурня цікава тим, що тут не лише можна купити пляшку вина.
Ще одна виноробня розташована просто посеред пустелі Негев. Її власник Данієль Кіш — не лише вирощує виноград посеред ізраїльських пісків, а ще й займається скульптурою. Всі його роботи монументальні, виконані у камені та присвячені здебільшого коханню.
Філософію своїх витворів Данієль намагається перенести і на вино. Воно повністю органічне, щоправда мінімальну кількість сульфату сірки доводиться додавати. Бо інакше вино не зберігатиметься і буде несмачне.
Даніель любить все лише найкращої якості. І вино робить лише вишукане. Надає перевагу купажним винам, багато експериментує, змішуючи різні сорти винограду. Всі сорти Даніеля названі на честь членів його родини.
Пляшка такого вина коштує 100 шекелів, тобто 600 гривень. Плюс ще 20% ПДВ. І навіть таке дороге вино купують добре, хоча планувати роботу підприємства складно через провокації палестинських радикалів.
Читайте також: Як в Ізраїлі навчилися вирощувати рослини на піску і камінні
Поки у нашій державі не знають, що робити з родючою українською землею, в Ізраїлі серед пісків вирощують виноград, з якого роблять вино високої якості.