Ніколи б не подумала, що глобальне потепління може мати такий вплив саме на шоколад. Адже, за словами експертів, до 2050 року середня температура на заході Африки зросте на 2,3 градуси за Цельсієм. Це, у свою чергу, зробить клімат Гани і Кот-д'Івуара непридатним для вирощування какао-бобів (до речі, глобальна індустрія шоколаду отримує майже половину какао з ферм саме цих держав).

У доповіді Міжнародного центру тропічного сільського господарства пояснюють, що на заході Африки какао-боби є своєрідною валютою – за них можна купувати інші продукти чи послуги. Багато фермерів какао-бобами розраховуються за медичні послуги чи здають на фонд класу у школах... На думку експертів, фермери відчують, як впливають кліматичні зміни на урожай какао-бобів вже у 2030 році…

Мені цікаво, якщо побоювання експертів таки справдяться, то що тоді буде творитися у світі солодощів? Адже шоколад є одним із головних складників солодкого життя більшості жителів планети – хтось його їсть, а хтось купує за нього усе необхідне…

До прикладу, є люди, котрі не можуть почати свій день не з‘ївши бодай маленький шматочок цих солодощів. У мене взагалі свій «здвиг», пов‘язаний із шоколадом: я щоночі прокидаюся рівно о 4.00, йду на кухню і мушу з‘їсти хоч трохи чогось шоколадного – чи це тортик, цукерка чи печиво шоколадне…Потім зі спокійною душею повертаюся у ліжко і за мить засинаю. Відівчитися від цієї звички я не можу вже кілька років. Можливо, якби у мене з‘являлися зайві кілограми через це – я б рішучіше взялася за вирішення цього питання, а поки мушу жити так ))))))).

Буде непереливки, якщо зникне шоколад і косметичним салонам, бо ж стільки процедур пов‘язані з використанням саме цього продукту.

Шоколад займає особливе місце у житті, зокрема, Львова. Адже це місто славиться Святом Шоколаду, яке відбувається щороку в кінці зими – на початку весни. Крім того, у центрі Львова є Майстерня шоколаду, яка стала доволі популярною серед туристів. Там можна не тільки скуштувати найсвіжішого шоколаду, купити його на згадку про місто Лева, а й на власні очі побачити як виготовляють це солодке чудо. Від асортименту аж очі розбігаються: величезний вибір шоколадних цукерок, які продають поштучно або цілими коробками, шоколадні статуетки… Але я помітила одну цікаву деталь – цукерки, які ви купуєте і з‘їдаєте одразу в Майстерні Шоколаду набагато смачніші, ніж ті, які ви їсте вдома. Можливо, то казкова аура так впливає на смакові рецептори..? До речі, у Майстерні Шоколаду є солодощі, за якими, особливо перед Днем закоханих, вишиковуються довжелезні черги покупців – це шоколадна Камасутра.

Чесно скажу кондитери не пошкодували сил для створення частинки «книги кохання»… На шоколадних картинках пози настільки реалістичні, що дивуєшся, як можна такі маленькі деталі виготовити та ще й з шоколаду?! Коштує така Камасутра 80 гривень, принаймні стільки я за неї заплатила у лютому. Купувала її для подруги з Дніпропетровська, вона хотіла зробити неординарний подарунок своєму хлопцеві. Тож частинка шоколадного Львова поїхала на Схід країни.

Шкода, що шоколад – не золото і його не можна купити, покласти у скриньку і витягнути через 40 років, коли він і справді (за прогнозами знаючих людей) буде на вагу золота…

Фото gazeta.ua