Загалом слово "мед" має єврейське походження, і дослівно перекладається як "чари", "наділений магією". Але це не єдина цікава історія, яка про нього існує. Редакція 24 каналу зібрала для вас підбірку незвичних фактів, які ви могли не знати.
Читайте також Медовий Спас 2020: що можна і не можна робити на свято Маковія
10 цікавих і маловідомих фактів про мед
Факт 1
Амфору з медом знайшли при дослідженні могили Тутанхамона. Цікаво, що якість та смак продукту не погіршилися, попри те, що пройшли цілі століття.
Навіть через багато-багато років мед не втрачає корисних властивостей.
Факт 2
До обов'язкових продуктів космонавтів і водолазів входить мед.
Факт 3
У світі існує сорт меду, який коштує 5 тисяч євро за 1 кілограм – це "Ельфійський" мед з Туреччини. Видобувають його в печері в долині Сарікаір біля міста Артвин на глибині 1800 метрів.
Вартість найдорожчого сорту меду 5 тисяч євро / Фото:
Факт 4
У Стародавньому Римі мед був розмінною монетою. Медом можна було розплатитися або ж виплатити штраф.
Факт 5
А ось в Парижі для бджіл зробили цілий готель. Він має вигляд невеликої конструкції з різних видів колод, дощок, цегли. Тут бджоли можуть будувати собі вулики.
Такі готелі вигадали для того, аби зберегти популяцію бджіл і поліпшити життя рослин у містах.
Готель для бджіл / Фото: legaltechnique.org
Факт 6
До нас із Норвегії прийшло словосполучення "медовий місяць". Адже в Норвегії прийнято, щоб молодята на старті спільного життя їли мед і пили напої на його основі. Початок шляху повинен бути солодким, поживним і корисним.
Факт 7
До речі, мед – це основа для багатьох напоїв, як алкогольних, так і безалкогольних.
Пиво з медом варили переважно ченці, а ось збитень був тонізуючим напоєм. У сучасному світі мед додають до багатьох алкогольних тонізуючих коктейлів, таких як грог і глінтвейн.
Алкогольний напій – медовуха / Фото: karpaty-ua.org.ua
Факт 8
Індіанці Південної Америки з давніх часі збирають осиний мед! І навіть мають медоносних ос в напівудомашненному стані.
Факт 9
У 1985 році перуанські митники затримали велику партію меду з Еквадору, адже в ньому містився кокаїн.
З'ясувалось, що бджіл випускали на плантації коки для отримання смертельно-небезпечного меду.
Факт 10
Природний процес для меду – це його кристалізація. Чим більше в меді фруктози та води, тим він повільніше кристалізується.