Про це інформує Agro Day.
До такої думки прийшла Тетяна Завийборода, директор фермерського господарства "Здравлик". За її словами, переваги українських равликів полягають у близькості до ЄС та невеликій собівартості вирощування.
Читайте також: Як український фермер вирощує французький делікатес
До того ж, потреба у якісній равликовій продукції в країнах ЄС дуже висока, експортний потенціал сягає 200 мільйонів євро.
Щоб український равлик міг бути конкурентоспроможним на ринку ЄС, необхідно налагоджувати виробництво та переробку на спеціалізованих фермах, цитує Завийбороду U open EU. Сьогодні майже всі равлики, які Україна експортує до ЄС, зібрані у дикій природі, вони не мають доданої вартості та коштують близько 1 долар за кілограм.
Вирощування равликів на фермі
Але якщо в Україні розвиватиметься культура вирощування равликів на спеціалізованих фермах, то вітчизняні равлики зможуть бути представлені кінцевому західноєвропейському споживачу у вигляді готового продукту з доданою вартістю.
Вирощування равликів на фермі
До речі, на відміну від равликів, зібраних у дикій природі, вартість середземноморського равлика (Helix aspersa Maxima, Muller), який в Україні можна виростити тільки на фермах, складає 6-15 євро за кілограм.
За розрахунками фахівців, побудувати сучасну ферму може коштувати 50 тисяч євро. При цьому основні затрати підуть саме на будівництво.
Нагадаємо, торік Україна поставила на європейський ринок до 350 тонн равликів. Основний покупець – Литва. Там наші равлики проходять доробку та продаються до Іспанії, Італії та Франції.