Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко в ефірі "Сніданку з 1+1" відповів на цікаве питання глядачки стосовно назв ягід. Вона запитала: "Чому чорну смородину називають смородиною, а червону – порічкою?".
Дивіться також Чудові відповідники: як українською сказати "насильно мил не будешь"
"Порічки" чи "смородина" – як правильно
Авраменко зауважив: українці можуть вживати обидві назви – але для різних ягід.
Рослини і з червоними, і з білими, і з чорними кисло-солодкими ягідками належать до однієї родини аґрусових. У науковій літературі є різні погляди на називання цих рослин, проте в українській побутовій мові усталилися дві назви – порічка і смородина,
– уточнив він.
І додав: чорні ягідки називають "смородиною", її листя запашне. А червоні та білі – "порічками".
До теми Якою красивою українською фразою замінити російську "терять время"
Звідки походять ці назви
Учитель також розповів про походження назв вищезгаданих ягід.
При цьому зауважив: якщо потерти листя рослини з чорними ягідками, то можна почути сильний специфічний запах. Так, слово "смородина" – спільнокореневе з іменником "сморід". Що цікаво, у давнину "смердіти" означало "сильно пахнути".
Також Авраменко уточнив, що назва "порічка" усталилася через те, що ця ягода зазвичай росте біля річок.