Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко в ефірі "Сніданку з 1+1" відповів на цікаве питання глядачки стосовно назв ягід. Вона запитала: "Чому чорну смородину називають смородиною, а червону – порічкою?".

Дивіться також Чудові відповідники: як українською сказати "насильно мил не будешь"

Авраменко зауважив: українці можуть вживати обидві назви – але для різних ягід.

Рослини і з червоними, і з білими, і з чорними кисло-солодкими ягідками належать до однієї родини аґрусових. У науковій літературі є різні погляди на називання цих рослин, проте в українській побутовій мові усталилися дві назви – порічка і смородина,
– уточнив він.

І додав: чорні ягідки називають "смородиною", її листя запашне. А червоні та білі – "порічками".

До теми Якою красивою українською фразою замінити російську "терять время"

Звідки походять ці назви

Учитель також розповів про походження назв вищезгаданих ягід.

При цьому зауважив: якщо потерти листя рослини з чорними ягідками, то можна почути сильний специфічний запах. Так, слово "смородина" – спільнокореневе з іменником "сморід". Що цікаво, у давнину "смердіти" означало "сильно пахнути".

Також Авраменко уточнив, що назва "порічка" усталилася через те, що ця ягода зазвичай росте біля річок.